Advocaat: Troepen Bemba onder bewind Patassé

DEN HAAG (ANP) - De Congolese ex-vicepresident Jean-Pierre Bemba heeft geen oorlogsmisdaden begaan door zijn troepen van de Beweging voor de Bevrijding van Congo (MLC) te laten vechten in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De militairen stonden namelijk onder bewind van president Ange-Félix Patassé van de CAR. Dat stelde Bemba's advocaat maandag voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Volgens Karim Khan is Patassé dan ook de eerst aangewezen persoon om te straffen en niet Bemba. ,,Als een land blauwhelmen levert aan de Verenigde Naties en zij begaan misdaden, dan is de VN toch ook verantwoordelijk en niet het land dat de troepen beschikbaar stelde'', aldus Khan in de rechtszaal.

Bemba stuurde zijn troepen in 2002 naar de CAR omdat Patassé, die in democratische verkiezingen aan de macht was gekomen, afgezet dreigde te worden. Volgens Khan ,,geen misdaad, maar de verdediging van een soevereine staat''.

Aangespoord

De aanklagers denken daar heel anders over. Zij zien de MLC als een rebellenbeweging, onder leiding van Bemba. De oud-vicepresident zou zijn mannen hebben aangespoord zoveel mogelijk te moorden, te verkrachten en te plunderen. Volgens de aanklagers is Bemba verantwoordelijk voor de daden van zijn mannen, juist vanwege zijn instructies.

,,Jean-Pierre Bemba wilde de bevolking traumatiseren en terroriseren, zodat ze de rebellen niet langer zouden steunen'', zei aanklager Fatou Bensouda. ,,Hij koos voor verkrachting als belangrijkste oorlogswapen. Verkrachting van vrouwen, mannen en kinderen, terwijl hun ouders gedwongen toekeken.''

Zuchtend

Bemba zelf keek maandag toe. Hij staarde zuchtend naar het plafond en schudde zijn hoofd toen de aanklagers aan het woord waren. Tijdens zijn verdediging kon er een glimlach af. Zelf sprak hij niet, behalve aan het begin van de zitting toen hij zijn naam moest noemen.

Drie rechters van het ICC horen tot en met donderdag van beide partijen nog bewijs. In deze zogeheten bevestigingszitting moet blijken of er 'substantiële redenen' zijn om een proces te beginnen tegen Bemba. De rechters besluiten daarover binnen zestig dagen na afloop van de bevestigingszitting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden