Advocaat: T. claimde moord Sévèke uit grootspraak

(Novum) - De 39-jarige Marcel T., die vrijdag een levenslange celstraf tegen zich hoorde eisen voor de moord op Louis Sévèke, heeft de fatale aanslag op de Nijmeegse activist mogelijk ten onrechte bekend. "Ik weet niet of hij het heeft gedaan", zei T.'s advocaat Bénédicte Ficq voor de rechtbank in Arnhem.

De raadsvrouw meent dat T. de bekentenis mogelijk uit grootspraak aflegde. De verdachte zou de impact van die bekentenis ook niet goed hebben overzien, hield Ficq de rechtbank voor. Bovendien zou T. in zijn dagboek niets concreets hebben gemeld over de moord op de Nijmeegse activist. De wraakacties die de Rotterdammer in zijn persoonlijk boekwerk beschrijft, kunnen net zo goed alleen slaan op het idee bankovervallen te plegen, zei Ficq. "Justitie kan de biografie dus op alle mogelijke manieren interpreteren." Bovendien heeft T. gewoon veel over de moordzaak opgepikt via de media, stelde de advocate. Ook meent Ficq dat het signalement van T. niet overeenkomt komt met de beschrijving die getuigen van de moord gaven.

Desondanks weet de raadsvrouw dat T. alle feiten heeft bekend. "Gelet op de bekentenis, zou u tot een behoorlijke veroordeling kunnen komen", zei Ficq. Mocht die veroordeling er komen, dan mag dat in de ogen van de raadsvrouw in ieder geval geen levenslange celstraf worden. Ook T. verdient volgens de raadsvrouw een tweede kans.

De 41-jarige Sévèke werd op 15 november 2005 van dichtbij met twee kogels van achteren neergeschoten in het centrum van Nijmegen. "Een laffe moord. Sévèke had geen enkele kans zich te verdedigen", zei de officier van justitie eerder. De activist stond onder meer bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig optreden van de autoriteiten.

Justitie meent dat wraak het motief was voor de moord. Het Openbaar Ministerie baseert dit onder meer op passages uit het dagboek van T., waarin hij schreef wraak te willen nemen op medekrakers die hem uit de krakersbeweging in Nijmegen zetten. T. en Sévèke ontmoetten elkaar in de jaren negentig toen ze actief waren in het krakersmilieu. De verdachte wordt ook vervolgd voor meerdere gewelddadige overvallen, brandstichting en betrokkenheid bij aanslagen midden jaren negentig. Ook voor die feiten neemt de verdachte de volle verantwoordelijkheid op zich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden