Advocaat: Sorgdrager heeft er een probleem bij

ALMELO - Minister mr. W. Sorgdrager van justitie gaf eind 1992, toen ze procureur-generaal was bij het gerechtshof in Arnhem, toestemming voor het inzetten van een infiltrant bij het opsporen van een drugsbende en moet daarbij op de hoogte zijn geweest van het 'gecontroleerd doorvoeren' van een container met marihuana.

Een in maart van dit jaar opgerolde Twentse drugsbende heeft zodoende de afgelopen jaren duizenden kilo's marihuana mogen verhandelen terwijl justitie en de politie daarvan wisten. De divisie georganiseerde criminaliteit van de politie Twente liet in november 1992 en in augustus 1994 twee containers met marihuana ongemoeid om bewijzen tegen de drugsbende te kunnen verzamelen. Bij de tweede zending, een container met achtduizend kilo marihuana, gebeurde dat met instemming van mr. C. Ficq, die mr. Sorgdrager toen was opgevolgd als procureur-generaal in Arnhem.

Dit bleek gisteren bij de opening van het proces tegen tien van de in totaal 22 verdachten in deze omvangrijke drugszaak. In maart nam de politie Twente bij een transportbedrijf in Geesteren in totaal 17 000 kilo marihuana met een straatwaarde van zeventig miljoen gulden in beslag. Dat was op dat moment de grootste marihuana-vangst die ooit in Nederland was gedaan.

Advocaat mr. J. Boone, raadsman van één van de verdachten, sprak gisteren op de zitting in Almelo schande van de door de politie gehanteerde opsporingsmethode en vorderde vrijspraak. “Het is mij een volkomen raadsel hoe de procureur-generaal hiervoor toestemming heeft kunnen geven. Zeker nadat het IRT Noord-Holland in 1993, mede door het hanteren van deze werkwijze, is ontbonden.” Boone sprak van een 'Ceausescu-methode': “Een container met drugs laten passeren om bij verdachten terecht te komen. Dat mag niet.”

Op het moment dat mr. Sorgdrager eind 1992 als procureur-generaal toestemming gaf voor het inzetten van een infiltrant, was nog geen sprake van een 'meldingscommissie' voor controversiële opsporingsmethoden.Voor Boone doet dat niet er zake. “Als ze van het ongemoeid laten van die container inderdaad heeft geweten - en dat kan bijna niet anders - heeft de minister er een probleem bij.”

Onlangs kwam in het nieuws dat minister Sorgdrager in haar vorige functie als procureur-generaal bij het Haagse gerechtshof haar fiat zou hebben gegeven aan 'gecontroleerde doorvoer' van een container met 17 000 kilo softdrugs in Rotterdam. Na twee dagen denken zei de bewindsvrouw hiervan niet op de hoogte te zijn geweest. De minister is momenteel met vakantie en haar ministerie heeft derhalve geen commentaar op haar rol in de Twentse drugszaak.

Naast het smokkelen van softdrugs hield een aantal bendeleden zich ook bezig met mensensmokkel, met name van Sikhs uit India en Pakistan. Officier van justitie mr. Van der Vegt eiste tegen twee 'mensensmokkelaars' celstraffen van 2,5 en 3 jaar. Vandaag staan de hoofdverdachten terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden