Advocaat Sabir K: Alles wees juist op marteling

Kritiek op rol Buitenlandse Zaken

Het is onbegrijpelijk dat het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken verklaart dat niets wees op de martelingen die de Nederlandse terrorismeverdachte Sabir K. (24) onderging bij de Pakistaanse geheime dienst ISI. Dat zegt zijn advocaat André Seebregts. K. zou zijn geslagen, blootgesteld aan nepexecuties, onhygiënische omstandigheden en kou. De Verenigde Staten hebben gevraagd om uitlevering van K., die zij verdenken van terrorisme.

Seebregts: "De consul wist dat hij in handen was van de Pakistaanse geheime dienst. Dat heeft hij tegenover mij bevestigd. Ik neem aan dat de consul de rapporten van Amnesty kent waarin staat dat de Pakistaanse geheime dienst per definitie martelt, zeker wanneer je wordt verdacht van terrorisme."

Sinds 2001 zijn honderden verdachten opgepakt en opgesloten in geheime gevangenissen, zowel Pakistanen als buitenlanders, rapporteerde Amnesty International eerder dit jaar. Een groot aantal van hen wordt gemarteld, krijgt geen eerlijk proces en mag geen bezoek ontvangen.

De consul mocht volgens K.'s advocaat niet weten waar de man verbleef, kreeg pas na 4,5 maanden toegang tot K. en mocht hem alleen spreken in het bijzijn van medewerkers van de Pakistaanse geheime dienst. "De consul ziet hem nog binnen komen lopen met een kap over zijn hoofd, handboeien en blinddoek om. Het zegt natuurlijk niet alles, maar met de combinatie van deze omstandigheden moeten echt wel alarmbellen zijn gaan rinkelen." Maar het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat K. niet geklaagd heeft over zijn behandeling toen de consul hem twee keer bezocht.

K. werd door de ISI acht maanden vastgehouden op geheime locaties, zegt Seebregts. Hij zou in Afghanistan tegen Amerikaanse troepen gevochten hebben en daarom opgepakt zijn, maar woonde in Pakistan. Om onbekende redenen is hij in april op het vliegtuig gezet naar Nederland. De Hoge Raad heeft de zaak onder behandeling.

K., die via zijn Friese moeder de Nederlandse nationaliteit bezit, heeft de media bewust opgezocht, zegt Seebregts. "Hij zegt: 'Wat mij is overkomen is zo verkeerd. Ik wil dat naar buiten brengen. Ik hoop dat dit andere mensen niet overkomt."

De VS speelden achter de schermen waarschijnlijk een belangrijke rol bij K.'s arrestatie, denkt Seebregts. Pakistan had geen baat bij zijn arrestatie. Bij zijn (vermeende) terroristische actie waren geen Pakistanen betrokken. Hij werd immers gearresteerd voor vechten tegen Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Daarom vergelijkt de advocaat de zaak van K. met die van de Canadese Abdullah Khadr. De Canadese Hoge Raad bepaalde vorige week dat Khadr niet kan worden uitgeleverd aan de VS. Een van de belangrijkste argumenten voor dat besluit was dat de VS de ISI 500.000 dollar betaalde om Khadr te arresteren, terwijl de Amerikanen wisten dat de Pakistaanse dienst zich schuldig maakt aan martelpraktijken. Ook zouden de VS ervoor gezorgd hebben dat de ISI consulaire steun aan Khadr belemmerde.

Khadr werd in 2004 in Islamabad opgepakt door de ISI op verdenking van het kopen van munitie en explosieven die gebruikt zouden worden tegen Amerikaanse en coalitietroepen in Afghanistan. Hij werd veertien maanden later aan Canada uitgeleverd.

De Pakistaanse geheime dienst zou Nederlandse diplomaten de toegang tot twee andere gedetineerde Nederlanders ontzeggen. Dat zei Bart Nooitgedagt, de advocaat van een van de twee gevangenen, tegen het ANP. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft dit bevestigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden