Interview

Advocaat Plasman noemt Brandt Corstius 'uiterst ongeloofwaardig'

Peter Plasman Beeld ANP
Peter PlasmanBeeld ANP

Televisieproducent Gijs van Dam ontkent dat hij Jelle Brandt Corstius vijftien jaar geleden heeft verkracht. Volgens zijn advocaat een 'gelogen verhaal' waarvan de schade 'niet is te overzien'.

Van Dam verscheen maandagavond laat bij het televisieprogramma 'Pauw'. Daarin bevestigde hij het seksuele contact, maar liet hij weten dat het met wederzijdse instemming was.

Flirten

Na een televisieopname van het RTL-programma 'Villa BvD' zou Van Dam, producer bij het programma, met Brandt Corstius, toen stagiair op de redactie, met een slok op na wat 'flirten' in het bed op de hotelkamer van Van Dam zijn beland.

Het televisieoptreden van Van Dam is een reactie op de open brief die Brandt Corstius vorige week in deze krant schreef en een daaropvolgende optreden van hem in het programma 'DWDD'. Hij noemde daarin niet de naam van de man die hem verkracht zou hebben. Die werd pas bekend toen Van Dam zelf naar buiten trad, bevestigt Van Dams advocaat Peter Plasman. "Ons was duidelijk dat de naam van mijn cliënt toch snel naar buiten zou komen. Dat zou het beeld geven van iemand die wordt ontmaskerd en dat wilden wij voorkomen." Volgens Plasman werd Van Dam al door journalisten benaderd.

Van Dam, die de verdere woordvoering overlaat aan zijn advocaat, ontkent met klem de verkrachting. Hij wees er bij Pauw op dat hij destijds slechts een jaar ouder was dan Brandt Corstius en geen machtige positie had waarmee hij de toenmalige stagiair onder druk kon zetten. In zijn open brief spreekt Brandt Corstius overigens niet van een oudere en machtiger dader.

Cruciaal

Plasman spreekt namens Van Dam van een 'gelogen verhaal' van Brandt Corstius. Dat beide mannen eigen lezingen hebben die elkaar niet uitsluiten, wil er bij de Amsterdamse advocaat niet in. "Dat zie je inderdaad in andere vergelijkbare zaken wel gebeuren. Maar in dit geval zegt Brandt Corstius dat hij is gedrogeerd." Ook dat ontkent Van Dam met klem. "Dat is cruciaal", zegt Plasman, "want zonder drogering is het duidelijk dat er geen sprake is van verkrachting. Dan ontstaat eerder het beeld van 'spijt-sex', van iemand die achteraf anders is gaan aankijken tegen wat er is gebeurd."

De gevolgen voor de televisieproducent, die inmiddels een eigen bedrijf heeft, zijn volgens Plasman 'niet te overzien'.  "Emotioneel was dit al een zeer zware tijd, hij zit er helemaal doorheen. Bovendien vreest hij dat hij door deze publiciteit in de toekomst minder opdrachten krijgt, zodat zijn maatschappelijke positie gevaar loopt." 

Brandt Corstius liet zelf op televisie weten dat hij graag had gezien dat Van Dam - die hij niet bij naam noemde - contact met hem had opgenomen en spijt had uitgesproken. "Dat lijkt mij de omgekeerde weg", reageert Plasman. "Dat had mijn cliënt dan moeten doen in reactie op de vraag van een journalist." Op de vraag waarom Brandt Corstius een verkrachting zou verzinnen, wil Plasman niet speculeren. "Mijn ervaring is dat mensen daarvoor allerlei redenen kunnen hebben. Ik zou er niet te snel van uitgaan dat iemand de waarheid spreekt."

Plasman kondigde dinsdagavond een aangifte aan tegen Brandt Corstius wegens smaad en laster. "Ook al heeft hij zelf de naam van mijn cliënt niet in de publiciteit gebracht, hij heeft die wel gedeeld met journalisten. Dat is al genoeg voor een strafbaar feit. Je komt daar alleen onderuit als je kunt aantonen dat je een breder belang dient. Dat voert Brandt Corstius ook aan, hij zegt dat hij wil voorkomen dat mijn cliënt hetzelfde doet met andere mensen. Dat vind ik uiterst ongeloofwaardig, hij heeft namelijk wel vijftien jaar met zijn verklaring gewacht."

AANGIFTE

Programmamaker Jelle Brandt Corstius gaat door met zijn aangifte van seksueel misbruik door televisieproducent Gijs van Dam. Dat kondigt hij aan in een verklaring, uitgegeven na de uitlatingen van Van Dam in het tv-programma 'Pauw'. Hij zegt 'kwaad en verdrietig' te zijn over de woorden en de ontkenning van Van Dam. "Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid."

In zijn verklaring zegt Brandt Corstius andere slachtoffers te willen aansporen "eindelijk hun verhaal te vertellen en hopelijk aangifte te doen. En om ze te steunen". De uitzending van 'Pauw' was volgens hem "allesbehalve steunend". "Niet voor mij en niet voor al die andere slachtoffers." Hij heeft advocaat Nico Meijering van het advocatenkantoor Ficq & Partners in de arm genomen om hem juridisch bij te staan. 

SMAAD EN LASTER

Smaad en laster, de aangifte waarover televisieproducent Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman spreken, zijn twee verschillende begrippen. Bij smaad gaat het om een doelbewuste belediging van de ander, met als doel deze in een kwaad daglicht te stellen. Of de informatie in de belediging klopt, is niet van belang. Dat is anders met laster, de zwaardere aanklacht. Wie hiervan wordt beticht, krijgt de beschuldiging dat hij iemand doelbewust zwart maakt met foutieve informatie. Om dit hard te maken, moet dus worden aangetoond dat de informatie inderdaad niet klopt. Of er al van smaad en laster sprake is als men informatie deelt met journalisten zonder dat dit tot publicatie leidt - zoals Plasman zegt - zullen achtereenvolgens het Openbaar Ministerie en de rechter moeten beoordelen.

Lees meer over de zaak-Brandt Corstius en zijn  open brief in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden