Update

Advocaat: 'Onderzoek naar roof Kunsthal is prutswerk'

Sporenonderzoek bij de Kunsthal in Rotterdam. Beeld anp
Sporenonderzoek bij de Kunsthal in Rotterdam.Beeld anp

Het Nederlandse onderzoek naar de roof uit de Kunsthal in Rotterdam gaat veel te langzaam. Dat zegt de advocaat van een van de verdachten, de Roemeen Radu Dogaru. 'De onderzoekers die zich in Nederland met deze zaak bezighouden, zouden een andere baan moeten zoeken', zei advocaat Bogdan Cimbru vrijdag.

Dogaru zit vast in Roemenië, maar wil in Nederland worden berecht. Pas als dat geregeld is, wil hij zeggen waar de zeven gestolen meesterwerken zijn. Zo niet, dan blijven de schilderijen voor altijd onvindbaar. Volgens Dogaru's advocaat gaat Nederland veel te traag om met dat verzoek. Er is zelfs nog geen enkele reactie gekomen, zei de raadsman.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam benadrukt dat niet de verdachten de procesgang bepalen. 'Natuurlijk praten wij met de Roemeense autoriteiten over het verzoek van de verdachten hier berecht te willen worden, maar dat kan pas inhoudelijk goed worden beoordeeld als dat verzoek ons ook officieel bereikt', aldus de woordvoerster.

Slachtoffer, geen dader
De 19-jarige vriendin van Dogaru is in Rotterdam opgepakt en zit nog altijd vast. Advocaat Cimbru vindt dat onvoorstelbaar. 'Het is al lang duidelijk dat zij verder nergens iets vanaf wist en nooit een rol heeft gespeeld in de diefstal. En toch blijft ze maar vastzitten. Waarom? Niemand begrijpt er nog iets van.'

Ook de advocaat van de Roemeense zegt dat ze niets heeft misdaan. Ze is slachtoffer, geen dader, en raakte ongewild betrokken bij de kunstroof toen ze nog maar kort in Nederland was, zei haar advocaat Martin Iwema tegen het ANP.

Lege tas
Uit de verhoren van Dogaru en zijn moeder zou zijn gebleken dat de schilderijen een tijd lang begraven zijn geweest op de begraafplaats van hun thuisdorpje Carcaliu. De Roemeense politie deed daar 2 weken geleden opgravingen. Er werd alleen een lege tas aangetroffen.

De schilderijen zouden toen al bij de moeder van Dogaru zijn opgehaald door een vriend van haar zoon. Bij opgravingen in het dorp diezelfde dag werden ook een laptop en een koffer gevonden, waarin de schilderijen naar Roemenië zouden zijn vervoerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden