Advocaat Mitch Henriquez: Harde conclusies over politie

WILFRED VAN DE POLL en REDACTIE BINNENLAND

De agenten die Mitch Henriquez arresteerden, begingen grote fouten. Dat stellen twee politiewetenschappers in een intern onderzoeksrapport, meldt 'RTL Nieuws'. De wetenschappers bestudeerden de kwestie in opdracht van de rechter-commissaris.

Hun bevindingen, die niet openbaar zijn, spelen mogelijk een rol in de beslissing of de vijf betrokken agenten voor de rechter moeten verschijnen. Ze worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie (OM) maakt vandaag bekend of het tot vervolging overgaat.

'Snoeiharde conclusies' zegt Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Henriquez. Hij zegt het rapport in zijn bezit te hebben, maar wilde het gisteren niet laten inzien door Trouw.

De 42-jarige Arubaan overleed eind juni vorig jaar na een aanhouding in het Haagse Zuiderpark, waar hij een muziekfestival bezocht. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Vijf agenten werkten hem tegen de grond en zetten hem vast met een nekklem. In de week na zijn dood liep een demonstratie tegen politiegeweld uit de hand en braken er rellen uit in de Schilderswijk.

De Rijksrecherche concludeerde eerder al dat Henriquez stierf door toedoen van de agenten. De politiewetenschappers concluderen nu volgens RTL dat het hele politie-optreden 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig' was. De agenten zouden tegen hun eigen vaste protocollen hebben gezondigd door te snel tot geweld over te gaan en te laat medische hulp in te schakelen.

Fout op fout stapelden ze, te beginnen met de aanhouding: die was overhaast. Het ontbrak aan een duidelijke taakverdeling en leiding. Niet alleen kreeg Henriquez een nekklem en knieën op zijn rug, er werd ook pepperspray op zijn gezicht gesmeerd, wat niet is toegestaan. Een van de onderzoekers schrijft dat dat in andere gevallen 'als marteling was betiteld', meldt RTL. De agenten gaven vuistslagen, duwden wapenstokken tegen zijn achillespezen en boeiden zijn handen. Op dat moment bewoog Henriquez al niet meer. Volgens de regels hadden de agenten toen een ambulance moeten bellen, in plaats daarvan droegen ze hem een ME-busje in. Onderweg naar het politiebureau was er geen hartslag meer te voelen. Toch werd pas vijf minuten daarna met reanimatie begonnen, stelt RTL.

Onduidelijk is hoe RTL aan het rapport kwam; de nieuwszender meldt dat niet. Een woordvoerder van het OM zei gisteren bekend te zijn met het rapport. "Het maakt onderdeel uit van het dossier over deze zaak en is al geruime tijd klaar." Inhoudelijk wilde hij er niet op ingaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden