Advocaat mag politieverhoren bijwonen

Wetsvoorstel: Bijstand van minderjarigen voortaan alleen nog door advocaten

Een verdachte van een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van zes jaar of meer, moet tijdens het politieverhoor kunnen beschikken over een advocaat. Alleen in het belang van het onderzoek mag de politie een raadsman weigeren. In dat geval is een beeld- of geluidsopname van het verhoor van de verdachte echter verplicht.

Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie aan onder meer het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten hebben gestuurd.

Blijkens het voorstel kan een verdachte pas afstand doen van juridische bijstand tijdens het verhoor als hij hierover eerst met een advocaat heeft overlegd. Wanneer op het strafbare feit minder dan zes jaar staat, kan zo'n overleg achterwege blijven. In die gevallen gaat het meestal om minder ernstige feiten die kunnen worden afgedaan met een schikking van de officier van justitie. Dat gebeurt veelal bij zaken als winkeldiefstal en kleine vernielingen.

Opstelten en Teeven vinden verder dat alleen advocaten nog rechtsbijstand aan minderjarigen moeten kunnen verlenen. Minderjarigen kunnen nu nog kiezen tussen een raadsman of een vertrouwenspersoon. Ook vinden de bewindslieden dat een minderjarige verdachte een advocaat moet consulteren vóór aanvang van het eerste politieverhoor. Tijdens dat verhoor heeft de minderjarige verdachte eveneens recht op juridische bijstand, maar in overleg met zijn advocaat kan hij daar vanaf zien.

In hun wetsvoorstel zeggen Opstelten en Teeven dat een verdachte bij onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal zal worden verteld dat hij naast een raadsman ook recht heeft op een tolk.

In de praktijk kan dit er toe leiden dat een aangehouden verdachte geduld moet betrachten alvorens zijn verhoor kan beginnen. Om die reden mag een net aangehouden verdachte straks maximaal negen uur worden vastgehouden voor onderzoek. Dit in plaats van de nu toegestane tijd van maximaal zes uur. Opstelten en Teeven willen zo voorkomen dat een verdachte, van wie het verhoor niet tijdig kan worden afgerond, te snel in verzekering wordt gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden