Update

Advocaat M. kritisch over PBC-rapport

Advocaat Wim Anker.Beeld ANP

Advocaat Wim Anker heeft vandaag vraagtekens geplaatst bij het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) over zijn cliënt Robert M. Hij vroeg zich af of er wel voldoende basis is voor het advies om hem langdurig in een tbs-kliniek te behandelen.

M. heeft geweigerd om mee te werken aan het onderzoek. Daardoor hebben de onderzoekers zich voor een belangrijk deel gebaseerd op de politieverhoren van de verdachte. Volgens Anker is het echter heel wat anders wanneer iemand met rechercheurs om de tafel zit dan met onderzoekers.

Anker vroeg zich af of het niet 'griezelig' is om dan toch met zo'n 'stevig advies' te komen. 'Ik mis de slagen om de arm, de terughoudendheid.' Ook wees hij op vermeende tegenstrijdigheden in het rapport.

Volgens de PBC-onderzoekers is M. niet alleen pedo-, maar ook hyperseksueel. Zij achten het gevaar voor herhaling groot.

PBC-psychiater Marijke Drost zei dat Robert M. zich gedurende zijn zeven weken durende observatie 'arrogant en zelfingenomen' heeft opgesteld tegenover de medewerkers van de kliniek, 'onder alle omstandigheden'.

In het algemeen verdraaien pedoseksuelen de werkelijkheid om op die manier hun eigen gedrag goed te praten, verklaarde Drost. Aldus zien zij vaak niet de noodzaak hun gedrag te veranderen. Ook zijn zij geneigd te beweren dat kinderen het misbruik fijn vonden en dat zij juist vaak het initiatief nemen tot seksuele activiteit, aldus Drost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden