Advocaat Kroon wil dat OM niet-ontvankelijk wordt verklaard

null Beeld anp
Beeld anp

De advocaat van Marco Kroon, Geert Jan Knoops, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging van zijn cliënt. Knoops betoogde maandag voor de rechtbank in Arnhem dat Kroon wat betreft drugsbezit niet gelijk aan andere Nederlanders is behandeld.

De verwijten van het OM, onder meer bezit van cocaïne, hebben volgens de raadsman betrekking op zijn privésituatie en vallen niet binnen de militaire sfeer.

Dat is van belang omdat bij Defensie een zerotolerancebeleid geldt ten aanzien van harddrugs. Militairen die daarop worden betrapt worden in principe vervolgd en bij een veroordeling ontslagen. Maar het is niet aan het OM het beleid van Defensie te handhaven, aldus Knoops.

Ook op het punt van het bezit en doorgeven van stroomstootwapens heeft het OM niet het recht Kroon te vervolgen, vindt de advocaat. Eerder was het OM namelijk bereid een transactie voor te stellen en nu eist het OM ervoor een werkstraf van 110 uur. Voor alle feiten samen eiste het OM maandag 120 uur werkstraf.


Werkstraf geëist tegen militair Marco Kroon
De eis voor een werkstraf van 120 uur werd maandag uitgesproken door de Officier van justitie Mariska Wijnbelt. Ze heeft ,,ernstig rekening gehouden'' met de gevolgen die de zaak kan hebben voor de militair Kroon, die drager is van de Militaire Willemsorde.

Het OM is ervan overtuigd dat Kroon ook gebruik heeft gemaakt van de cocaïne die zijn vriendin in huis haalde, maar het gebruik is niet strafbaar, aldus de offcier van justitie. Kroon kan ontslagen worden voor het bezit van drugs en bij oneervol ontslag zou hij ook zijn onderscheiding kwijtraken. Kroon kreeg de Willemsorde in 2009 wegens getoonde moed tijdens een verblijf in Afghanistan.

Het OM heeft uiteindelijk het borsthaaronderzoek niet meegenomen als zelfstandig bewijs. Ook de sporen van cocaïne in Kroons auto, op zijn jas en broek tellen niet mee als zelfstandige bewijsmiddelen. Deze zaken ondersteunen alleen wel de theorie dat Kroon samen met zijn vriendin cocaïne in bezit heeft gehad, aldus de aanklaagster. Dat zou in elk geval op vier data in het najaar van 2009 zijn geweest.

Als bewijs gebruikt het OM afgetapte telefoongesprekken tussen Kroon en zijn vriendin, sms-berichten en observaties van het rechercheteam. Vorige week probeerde Kroon de inhoud van de nogal cryptische telefoongesprekken te verklaren door te zeggen dat het om seksattributen ging. De aanklaagster gelooft dat niet en stelt dat Kroon bij zijn vriendin naging of er nog coke in huis was. Ook de 'wisselende en tegenstrijdige verklaringen' van Kroon en zijn vriendin dragen volgens het OM bij aan de bewezenverklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden