Advocaat Knoops beschuldigd van plagiaat in boek

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops wordt beschuldigd van plagiaat. Hij zou stukken tekst uit artikelen van andere wetenschappers hebben overgeschreven in zijn boek over de vervolging en verdediging van militairen op VN-vredesoperaties.

De beschuldiging tegen Knoops staat in een boekbespreking in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of International Law. Knoops, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Utrecht, zou pagina’s tekst hebben overgenomen uit een wetenschappelijk artikel van een Amerikaanse expert op het gebied van internationaal strafrecht.

Ook zou hij passages hebben gekopieerd uit een artikel van een internationaal strafrechtdeskundige uit Australië, zonder dat dit in het boek, dat Knoops in 2004 publiceerde, helder werd verantwoord in een voetnoot.

„In beide gevallen laat Knoops de lezer geloven dat het zijn tekst is”, aldus de recensie. De auteur, een Britse promovendus, noemt het ‘alarmerend’ dat Knoops op enkele plaatsen in zijn boek „zorgeloos is omgegaan met bronnen”.

De recensent heeft op tal van punten fundamentele kritiek op het boek. Geert-Jan Knoops zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan en zijn feiten zouden op veel punten niet kloppen, aldus de kritiek.

De Universiteit van Utrecht is op de hoogte van de beschuldiging van plagiaat, meldde woordvoerder L. Koks gisteravond. „Maar wij doen nu geen nadere mededelingen. Wij wachten de berichtgeving af.” Knoops is voor één dag per week als hoogleraar verbonden aan het Willem Pompe Instituut van de universiteit. De advocaat houdt zich onbereikbaar voor commentaar.

Knoops is vooral bekend van geruchtmakende strafzaken zoals de Puttense en Deventer moordzaken. Hij heeft ook een drukke praktijk op het gebied van internationaal strafrecht. Hij is betrokken (geweest) bij de Joegoslavië- en Rwanda-tribunalen en bij het internationale VN-tribunaal in Sierra Leone.

Op Galway, de nationale universiteit van Ierland, wordt een onderzoek ingesteld. Knoops promoveerde enkele jaren geleden aan deze universiteit op een proefschrift dat de basis vormde van het boek, waarop hij nu wordt aangevallen. „Ik heb pas gisteren de recensie gelezen”, zegt de Ierse hoogleraar mensenrechten die Knoops’ promotie begeleidde, prof. William Schabas. „Uiteraard zullen we nagaan of we actie moeten ondernemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden