Advocaat: Israelische justitie laat de tijd voor zich werken

JERUZALEM - Precies zeven jaar na zijn uitlevering door de Verenigde Staten aan Israel is John (Iwan) Demjanjuk een driedaagse hongerstaking begonnen. Hij wil zo protesteren tegen de vertraging van de behandeling van zijn hoger beroep tegen het doodvonnis dat de districtsrechtbank had uitgesproken. Het hof was tot de conclusie gekomen dat de automonteur uit Ohio een en dezelfde was als 'Iwan de Verschrikkelijke' uit het vernietigingskamp Treblinka.

Demjanjuk, die volhoudt dat er sprake is van persoonsverwisseling, tekende beroep aan, dat twee jaar voortsleepte, van juni 1990 tot juni 1992, wegens tegenslagen aan de zijde van Demjanjuks advocaten en het boven water komen van nieuw bewijsmateriaal. Maar ook na de laatste zitting in juni kwam er maar geen uitspraak.

Demjanjuks advocaat, Joram Sheftel, heeft nu de Israelische juridische autoriteiten beschuldigd van het voortzetten van "een van de ernstigste politiek gemotiveerde show-processen van de eeuw" . Zijn client zou "met een dubbele standaard" behandeld worden. "Het heeft de districtsrechtbank maar twee maanden gekost om in 444 pagina's Demjanjuk aan te wijzen als 'Iwan de Verschrikkelijke" , zegt Sheftel. Maar ondanks de verzekering van het Hooggerechtshof dat het snel een besluit zou nemen inzake Demjanjuks hoger beroep, "zodat hij niet in onzekerheid zou worden gelaten over zijn lot" , is het Hof de afgelopen negen maanden er niet in geslaagd zich uit te spreken over wat Sheftel noemt "overtuigend bewijs dat Demjanjuk niet Iwan de Verschrikkelijke is" . De taak van de rechters is een beperkte: ze moeten zich alleen maar uitspreken over de vraag of het nieuwe bewijsmateriaal 'redelijke twijfel' zaait over Demjanjuks identiteit.

De nieuwe 'bewijzen' dat Demjanjuk niet Iwan de Verschrikkelijke is - bestaande uit tachtig verklaringen afgenomen door de KGB en drie foto's waarop een andere Oekrainer, Iwan Martsjenko, staat afgebeeld als Iwan de Verschrikkelijke - ontdekte Demjanjuks verdediging na diens veroordeling.

Sheftel beweert dat de Amerikaanse justitie deze stukken in haar dossiers had sinds 1978, en ze zelfs aan de Poolse regering heeft overhandigd in 1981, om ze vervolgens met opzet te onthouden aan Demjanjuks verdedigers. Volgens de advocaat hebben vijf landen (de voormalige Sowjet-Unie, Polen, Duitsland, de VS, en Israel) samengezworen om bewijsmateriaal weg te moffelen en valse bewijzen op te voeren dat zijn client Iwan de Verschrikkelijke was.

Volgens Sheftel heeft het Hooggerechtshof hem nog steeds niet verteld wanneer een beslissing zal vallen. Hij wees erop dat zijn client op 3 april 73 jaar zal worden, en stelde openlijk dat "het Israelische rechtssysteem ervan zal profiteren, als hij sterft voordat over zijn zaak is besloten" . In antwoord op Sheftels beschuldigingen gaf het ministerie van justitie een verklaring uit, waarin staat dat Demjanjuks beroep in de zomer van 1992 in behandeling is genomen en dat "er geen plaats is voor druk en dreigementen van Demjanjuks advocaten in een progressieve staat" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden