Advocaat imams: Verdonk verbiedt religieuze stroming

Minister Verdonk zegt dat drie imams aanzetten tot geweld. Dat hoorde ze van de inlichtingendienst AIVD. Maar over opruien zegt de AIVD niets, meent hun advocaat.

door Romana Abels

,,De beschikking van Verdonk komt in feite neer op een verbod op een religieuze stroming'', zegt advocaat M. Wijngaarden uit Amsterdam, die twee van de drie Eindhovense imams bijstaat. De minister wil hun verblijfsvergunnig intrekken en ze tot ongewenst vreemdeling verklaren.

,,Deze mannen hebben zelf niet opgeroepen tot de djihad. Ze hebben alleen een geloof uitgedragen dat ook extremisten aantrekt. Het is alsof je de Quote-top 100 verbiedt omdat die lijst criminelen aantrekt.''

Wijngaarden sprak zijn cliënten gisterochtend. Ze besloten dat de advocaat bezwaar zal aantekenen tegen de brief van de minister. Hij vertegenwoordigt maar twee van de drie islamitische voorgangers, omdat de derde niet in Nederland is.

Die man, een Egyptenaar, was invaller in de Al Fourqaan-moskee en zal de beslissing om zijn verblijfsstatus niet te verlengen, ook niet aanvechten.

De andere twee zijn Mahmoud al-Chebi uit Bosnië, al zes jaar in Nederland, en imam Abu Tariq uit Kenia. De laatste preekte tien jaar in Nederland. Wijngaarden: ,,Zij hebben zich de afgelopen tijd niet anders gedragen dan de voorgaande jaren.''

,,Eigenlijk wordt het salafisme hiermee verboden. Dat is een stroming die miljoenen aanhangers over de hele wereld heeft. Ik vrees dat de komende tijd nog wel meer imams op de stoep zullen staan.''

De AIVD wees in 2004 zes moskeeen aan waarin de salafistische leer wordt gepredikt. De Eindhovese Al Fourqaan ('het onderscheid') was daar één van, net als de Amsterdamse El Tawheed-moskee. Ook een aan de Al Fourqaan-moskee gelieerde moskee in Helmond werd genoemd, een strenge moskee in Den Haag, een in Breda en een in Tilburg.

L. Vellenga, voorzitter van de vereniging van vreemdelingenadvocaten, voorspelt dat de advocaat van de twee er nog een harde dobber aan zal hebben de rechter te overtuigen van het ongelijk van de minister.

,,Als advocaat heb je weinig in handen als een verblijfsvergunnig op basis van geheime informatie wordt geweigerd. Soms kan de rechter inzage krijgen in de onderliggende stukken, maar de advocaat niet'', legt Vellenga uit.

Wijngaarden denkt echter dat zijn zaak pricipiëler wordt: mag je een land worden uitgezet alleen omdat je een geloof verkondigt? Zolang de bezwaarprocedure loopt, kunnen de imams overigens gewoon preken in de moskee. Die zou anders zonder voorgangers zitten. Mocht het bezwaarschrift van de advocaat worden afgewezen, dan is beroep mogelijk, en vervolgens hoger beroep. De zaak kan anderhalf jaar gaan duren.

De twee imams willen niet reageren. Bezoekers van de moskee hebben aangekondigd een handtekeningenactie te beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden