Advocaat-generaal zou informatie hebben dat hij nog wordt gezocht

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Nooit eerder zo uitputtend naar een Japans kamerscherm gekeken: driedelig, opvouwbaar, ruitjesmotief en rijstpapier. Twee waren het er zelfs. Half in elkaar geschoven en met een touwtje vastgemaakt aan een haakje in een pilaar. Want stel dat ze zouden omkieperen.

Daarachter zat ex-garagehouder Ad Karman, kroongetuige in het proces tegen de bende van 'de Hakkelaar', afgeschermd voor de wraakzuchtige blikken van het publiek. Met naast zich als trouwe bouviers drie getuigen-beschermers van justitie. Mafia-toestanden in 'Vesting Osdorp'.

Werd begin dit jaar bij de rechtbank de publieke tribune uit veiligheidsoverwegingen ontruimd - de schrijvende pers mocht blijven - advocaat-generaal mr. A. G. Korvinus vond gisteren bij het hoger beroep dat Karman ook moest worden onttrokken aan de nieuwsgierige blikken van journalisten. Zij had, ambtshalve, informatie dat er nog steeds lieden zoeken naar de verblijfplaats van hun ex-makker die hen had verraden.

Ruim vijf uur duurde het verhoor van de kroongetuige, die volgens één van de advocaten ook achter het scherm was vermomd met pruik, bril en valse snor. Karman hield voor het hof onverkort vast aan de belastende verklaringen die hij destijds aflegde tegen zijn vroegere kompanen. De bendeleden, onder wie big boss Johan V. 'de Hakkelaar' (gisteren opnieuw niet aanwezig) en zijn maat Koos R., kregen mede op basis van zijn loslippigheid lange gevangenisstraffen. Zijn motief was wraak. Karman was gepakt met 140 kilo hasj in Frankrijk en was ervan overtuigd dat hij door zijn maten was verraden. Hij zat vast in de beruchte Santé-gevangenis in Parijs en wilde zo snel mogelijk vrij, desnoods door de bende erbij te lappen.

Karman sprak gisteren vrijuit, maar beriep zich ook geregeld op zijn recht vragen niet te beantwoorden die hem later kunnen belasten. Hij loopt namelijk nog de kans op een veroordeling. Er is beroep ingesteld tegen het vernietigende vonnis van de Amsterdamse rechtbank, vorige maand, waarin de deal scherp werd gehekeld.

Karman heeft spijt van zijn overeenkomst met justitie. Spijt ook dat hij zonder enige hulp van een advocaat in zee ging met het openbaar ministerie. “Ik dacht in mijn optimisme dat ik het wel alleen kon. Ik heb wel verkeerde dingen gedaan.”

De advocaten van V. en R. wilden van Karman gisteren vooral weten of het openbaar ministerie hem naast de vrijwaring van gevangenisstraf, meer beloften had gedaan. Karman hield vol dat dat niet het geval was.

Verdediger mr. G. Spong wilde ook alles weten van Karmans financiële handel en wandel. Karman weigerde aanvankelijk te antwoorden, maar werd ten slotte door het hof gedwongen. Hij vertelde dat hij in het getuigenbeschermingsprogramma van justitie maandelijks van een bedrag van tussen de 1000 en de 1600 gulden rond moet komen. Maar justitie betaalt de huisvesting en de andere kosten van levensonderhoud. Karman ontkende, na vragen van Spong, dat hij met het OM ook nog onderhandeld had over een grote geldsom als beloning voor zijn medewerking.

Niettemin blijft Spong vragen houden over de vermogenspositie van de kroongetuige. Hij hield hem voor dat Karman begin vorig jaar op wintersportvakantie was naar Oostenrijk ('Zou kunnen', antwoordde de getuige) en dat hij toen ook naar een Oostenrijkse bank zou zijn geweest ('Ik beroep me op mijn verschoningsrecht', zei Karman). Spong kondigde gisteren aan dat hij op 10 oktober met een onbekende getuige komt. Hij wilde gisteren niet ingaan op vragen over de achtergrond van deze onbekende.

Maandag staat het verhoor van de tweede kroongetuige, Fouad Abbas, op de rol. Maar het is nog onzeker of hij komt. De onderhandelingen tussen de Britse en Nederlandse autoriteiten verlopen nogal stroef. Abbas zit in Londen in uitleveringsdetentie op last van de Belgische justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden