Advocaat familie: lichaam oorlogsmisdadiger Priebke is verdwenen

De auto met het lichaam van Priebke afgelopen dinsdag op weg naar de herdenkingsdienst Beeld EPA
De auto met het lichaam van Priebke afgelopen dinsdag op weg naar de herdenkingsdienstBeeld EPA

De familie van oorlogsmisdadiger Priebke weet niet meer waar de kist van de overledene is, sinds afgelopen dinsdag een dienst ter nagedachtenis van hem in Rome werd gehouden. Volgens de advocaat van de familie, Paolo Giachini, is Priebkes familie de kist met het 'lichaam' uit het oog verloren tijdens de uitvaartplechtigheid in Albano Laziale, een randgemeente van Rome.

Volgens de advocaat kwamen op een gegeven moment zo'n dertig mensen het gebouw binnen en namen zij de kist mee. Giachini gaat ervan uit dat het Italiaanse leger verantwoordelijk is voor de verdwijning van het lichaam. Hij begreep dat het lichaam naar een militair vliegveld zou zijn gebracht.

Het is volgens de advocaat onduidelijk wie het lichaam nu heeft of waar het is. De doodskist van Priebke was even daarvoor met gebalde vuisten, beschimpingen en speekselsalvo's ontvangen. Honderden woedende betogers stonden tegenover aanhangers van extreemrechts, die juist verheugd waren dat de ultraconservatieve priesterbroederschap de dodenmis voor Priebke wilde opdragen.

Toen de voormalige kapitein van de SS op 100-jarige overleed zocht Giachini dagenlang vruchteloos naar een kerk die zijn uitvaart wilde verzorgen. Het Romeinse stadsbestuur, het aartsbisdom Rome, Priebkes tweede vaderland Argentinië en zijn Brandenburgse geboorteplaats gaven allemaal nul op het rekest.

Dinsdag schoot de omstreden Priesterbroederschap van Sint Pius X Priebkes Giachini te hulp. Het kapittel van de uiterst behoudende beweging bood aan de dodenmis voor Giachini's overleden cliënt op te dragen.

Geen spijt
Vandaag gaf Giachini een videotestament van Priebke vrij. Daarin zegt Priebke met een zwaar Italiaans accent dat hij geen berouw heeft van zijn rol bij een moordpartij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij werden 355 Italianen gedood. De slachtpartij was een vergelding voor een aanslag van het Italiaanse verzet waarbij 33 leden van een militaire politie-eenheid van de nazi's om het leven kwamen.

Holocaust-ontkenner
Priebke, een Holocaust-ontkenner, zegt in de video ook dat het vreselijk was om zo iets te moeten doen. Hij bood echter op geen enkele wijze zjn excuses aan aan de nabestaanden van de slachtoffers. Wel zei hij dat het volgens hem onmogelijk was om orders te negeren.

Priebke werd in 1994 door Argentinië, waar hij na de oorlog naartoe was gevlucht, uitgeleverd aan Italië. De centrale vraag in zijn proces was of Priebke medewerking aan de massa-executie had kunnen weigeren. 'Ik zou zelf zijn doodgeschoten als ik had geweigerd', verklaarde hij, maar dat werd door historici in twijfel getrokken.

Vrijspraak
In 1996 werd het oordeel geveld. Priebke kreeg vrijspraak, vanwege zijn hoge leeftijd. Lang kon Priebke niet van zijn vrijheid genieten, in 1997 begon een nieuw proces, waarin hij tot vijftien jaar cel werd veroordeeld. In hoger beroep werd dat levenslang, maar Priebke mocht zijn straf sinds 1999 in huisarrest uitzitten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden