Advocaat draait bij en kiest voor Oranje

AMSTERDAM, FARO - Dick Advocaat heeft gekozen voor het Nederlands elftal. De 44jarige Hagenaar is gisteravond akkoord gegaan met een contract dat hem tot medio 1994 als bondscoach aan de KNVB verbindt. Advocaat is dit jaar nog tot en met de EKeindronde in Zweden assistent van Rinus Michels. Hierna neemt hij het over van zijn chef.

Michels heeft Advocaat maanden geleden al de meest voor de hand liggende kandidaat voor zijn opvolging genoemd. De handelwijze van de KNVB-bestuurders Martin van Rooijen en Paul Boels in de richting van Johan Cruijff brachten Advocaat de laatste maanden echter aan het twijfelen. Tot verbazing van de nieuwe bondscoach werd Cruijff gepolst en ook bereid gevonden Oranje op de eventueel te bereiken WKeindronde in de VS te begeleiden. Advocaat liet zich ontvallen dat er in die situatie voor hem 'geen eer meer was te behalen'. Later draaide hij bij en benadrukte hij dat het Nederlands elftal ook tijdens de kwalificatiefase uitstraling heeft.

Feyenoord

Advocaat koos gisteravond na een laatste gespreksronde met het bestuurslid technische zaken Boels uiteindelijk voor de KNVB. Eerder ging hij niet op in op een aanbod van FC den Haag. Hierna bood Feyenoord hem aan de vertrekkende coach Hans Dorjee op te volgen. Ook Real Madrid had serieuze belangstelling voor hem als veldtrainer/coach onder Leo Beenhakker. De aanbieding vanuit Madrid was in financieel opzicht veruit het aantrekkelijkst. Met Beenhakker en Michels vormde Advocaat in september 1984 een trio bij de KNVB. Tevens was hij zelfstandig trainer-coach van de amateurclub DSVP uit Pijnacker en de eredivisieclubs Haarlem, SVV en, enkele weken slechts, SVV/Dordrecht'90. Bij die laatste club vertrok hij nog voor het begin van de lopende competitie na conflicten met voorzitter Cees den Braven.

Dick Advocaat speelde bijna twintig jaar lang profvoetbal. De clubs waar hij als een karaktervolle middenvelder onder contract stond waren ADO, FC Den Haag, Roda JC, VVV, Chicago Sting, Sparta, Berchem Sport en FC Utrecht. Advocaat was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Van KNVB-zijde kon gisteravond niet worden meegedeeld hoe Advocaat thans de mogelijke samenwerking na de WK-kwalificatie met Johan Cruijff beziet. Vandaag reist Advocaat als assistentbondscoach met het Nederlands elftal naar Faro, waar morgenavond de oefenwedstrijd tegen Portugal wordt gespeeld.

De Portugese bondscoach Carlos Queiros heeft voor de oefenwedstrijd tegen Oranje zijn selectie uitgebreid tot negentien spelers. Queiros wil een omvangrijke voorbereiding voor zijn team, dat nu al het oog heeft gericht op het WK van 1994. In de voorronde zijn de Portugezen ingedeeld in groep 1 met Italie, Schotland, Zwitserland, Malta en Estland.

In Portugal zijn de verwachtingen hooggespannen, nadat de jeugdteams in de afgelopen jaren in hun categorie twee wereldtitels hebben behaald. Dat gebeurde onder leiding van de sinds 1987 in vaste dienst van de Portugese voetbalbond werkende Queiros op de WK's voor spelers tot twintig jaar in Saoedi-Arbaie (1989) en Portugal (1991). Van die talentvolle generatie heeft Querios inmiddels negen spelers in de A-groep opgenomen. Het zijn Vitor Baia (doelman), Paulo Madeira, Paulo Torres en Fernando Couto (verdedigers), Peixe en Figo (middenvelders) en Domingos, Sousa en Joao Pinto II (aanvallers). Ook met andere jeugdploegen was Queiros op internationale toernooien succesvol. Zelf kan de Voetbalprofessor, zoals hij in zijn land wordt genoemd, slechts bogen op een korte loopbaan als keeper in zijn geboorteland Mozambique. Als 24-jarige kwam hij in 1975 pas voor het eerst in Portugal. Daar kwam hij terecht in de academische hoek van het voetbal. Hij schreef een boek over de structuren in het voetbal en de trainingsopbouw. Tevens stond hij aan de basis van een grondige jeugdopleiding. Querios probeert nu een combinatie te scheppen tussen de oudere spelers en de beloften. Om die reden is hij thans met een zo omvangrijke selectie aan de slag gegaan. Voor de wedstrijd tegen Nederland in het kleine Sao Luis-stadion van Faro kan de bondscoach overigens op een aanzienlijk aantal spelers wegens blessures geen beroep doen. Toch is hij gisteren met het oog op het collectieve belang met de complete selectie naar de Algarve gevlogen.

De geselecteerden zijn: keepers: Neno (Benfica, 30 jaar), Vitor Baia (Porto, 22); Verdedigers: Veloso (Benfica, 35), Fernando Couto (Porto, 22), Joao Pinto I (Porto, 30), Leal (Sporting Lissabon, 25), Paulo Madeira (Benfica, 19), Paulo Torres (Sporting Lissabon, 20); middenvelders: Vitor Paneira (Benfica, 24), Oceano (Real Sociedad, 29), Peixe (Sporting Lissabon, 19), Rui Barros (Monaco, 26), Figo (Sporting Lissabon, 19); aanvallers: Brito (Benfica, 27), Cadete (Sporting Lissabon, 23), Futre (Atletico Madrid, 25), Domingos (Porto, 20), Sousa (Boavista, 20), Joao Pinto II (Boavista, 21).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden