Advocaat doet ongebruikelijk beroep op staatsveiligheid

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De rechtszaak tegen Syrië-ganger Jordi de J. is gisteren voor een belangrijk deel achter gesloten deuren gevoerd. De rechtbank Den Haag besloot daartoe met het oog op de veiligheid van de staat. En dat is een zelden vertoonde gang van zaken.

Het onderzoek ter terechtzitting is in principe openbaar. De rechter kan in uitzonderlijke gevallen van die hoofdregel afwijken. De rechter noemde dit keer de staatsveiligheid als reden. Daarop is gisteren geen enkele toelichting gegeven.

Het sluiten van de deuren is des te opmerkelijker, omdat het nu geschiedde op verzoek van de verdediging. Normaal gesproken wordt een beroep op de staatsveiligheid gedaan door het Openbaar Ministerie. De J.'s advocaat Bart Stapert kwam met het verzoek, maar wenst geen toelichting te geven. Uiteraard had hij bij het verzoek vooral het belang van zijn cliënt voor ogen.

Dat kan erop duiden dat De J. kennis wil delen over bijvoorbeeld de situatie van Nederlanders in het oorlogsgebied in de hoop op een coulante behandeling, bijvoorbeeld in de vorm van strafvermindering.

In dit omvangrijke proces staan nog acht verdachten terecht.

De moeder van De J. mocht gisteren tijdelijk de zitting niet bijwonen omdat zij nog als getuige moest worden gehoord. Dat had overigens nauwelijks effect. In een aanpalende zaal stond de luidspreker aan en was het verhoor van haar zoon goed te horen.

Uitspraak 3 december.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden