Advocaat: Charles Taylor niet klaar voor proces

(Novum/AP) - Oud-president Charles Taylor van Liberia zal niet klaar zijn voor zijn proces dat in juni in Den Haag moet beginnen. Dat heeft Taylors advocaat, Karim Khan, vrijdag aan de rechter laten weten. Hij zei dat hij probeert de datum te halen, maar dat de hoeveelheid bewijsmateriaal die hij van de aanklagers heeft gekregen te groot is om voor die tijd door te nemen. Taylor moet voor een speciaal VN-tribunaal terechtstaan voor het voeren van een campagne van terreur, moord, verminking, verkrachting en slavendrijverij in het West-Afrikaanse Sierra Leone.

Rechter Teresa Doherty maakte duidelijk dat zij de begindatum van 4 juni voor het proces niet zal uitstellen, al bestaat de mogelijkheid dat de verdediging daartegen in beroep gaat.

Volgens aanklager Stephen Rapp zal het proces tegen Taylor een tot anderhalf jaar gaan duren. Als hij schuldig wordt bevonden aan de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid waarvoor hij is aangeklaagd kan hij levenslang krijgen. De aanklachten omvatten 'het gamma van de vreselijkste dingen die mensen elkaar kunnen aandoen', zei Rapp.

Taylor heeft alle 21 aanklachten ontkend. Hij was niet aanwezig op de zitting die het speciale tribunaal voor Sierra Leone vrijdag hield in het gebouw van het Internationale Strafhof in Den Haag. Rapp zei dat Taylor last heeft van zijn rug, maar dat hij daar medicijnen voor krijgt en dat er geen sprake is van een levensbedreigende aandoening.

Taylor leidde in 1989 een opstand in Liberia en won verkiezingen op grond waarvan hij in 1997 president werd. In 2000 namen rebellen in Liberia de wapens tegen hem op en toen er in 2003 een eind kwam aan veertien jaar burgeroorlog in Liberia vluchtte hij naar Nigeria. Hij werd opgepakt toen hij in maart uit Nigeria probeerde te vluchten nadat dat land erin had toegestemd hem over te dragen ter berechting.

Taylor staat terecht voor zijn steun aan opstandelingen in het buurland Sierra Leone die in de jaren 1991-2001 de burgerbevolking van dat land terroriseerden. De aanklachten beslaan de periode 1996-2002.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden