Advocaat, als saus of voor in een taart

Ingrediënten:
Het struif van 2 middelgrote eieren; 1 dl cognac; 1 zakje (8 g) vanillesuiker; 90 g poedersuiker. Desgewenst: chocoladepudding- of mousse; slagroom; chocoladevlokken; lange vingers; koffie; kahlua (koffielikeur); geschaafde amandelen

Voor wie met Pasen eieren wil beschilderen en daarom rauwe eieren gaat leegblazen hierbij een suggestie om iets anders met dat struif te doen dan omeletten, cake of eierflensjes bakken: maak er advocaat van.

Er zijn diverse manieren om dit te doen en voor de meeste zijn alleen de eidooiers nodig. Het splitsen van dooier en eiwit is praktisch gesproken onmogelijk wanneer je eieren leegblaast, vandaar dit recept waar de hele inhoud van de eierschaal in gaat. Zeker wanneer u een magnetron hebt en u niet al kloppend de advocaat au bain-marie hoeft te verhitten tot hij dik wordt, is dit een buitengewoon eenvoudige en snelle manier.

Klop het struif los met een vork. Zeef de 'kettingen' uit het struif en giet het in een magnetronbestendige, hoge maatbeker. Klop (kan goed met de staafmixer) het struif, de cognac, vanille- en poedersuiker tot een schuimige, homogene massa.

Zet de maatbeker 20 seconden in de magnetron op de hoogste stand. Haal hem uit de magnetron en klop het mengsel goed door. Herhaal dit twee maal. Zet de maatbeter dan 10 seconden in de magnetron en klop het mengsel weer goed door. Blijf dit herhalen tot het mengsel 'opkomt' en dik is geworden (dat wil zeggen nog een keer of twee, drie, vier). Klaar.

Commerciële advocaatmakers zijn hier vast niet erg blij mee, want waarom zou een mens ooit nog een fles advocaat kopen als je zoiets lekkers met zo weinig moeite zelf vers kunt maken.

Serveer de advocaat als koude of warme saus bij chocoladepudding of -mousse. Of schep de advocaat in glazen en spuit er een rozet slagroom op. Of schep om en om laagjes advocaat en laagjes niet te stijf geklopte slagroom in glazen en strooi er ten slotte chocoladevlokken over.

Of maak een advocaattaart: Leg lange vingers in (een mengsel van kahlua en) vers gezette, sterke koffie. Bekleed een springvorm met plasticfolie. Leg er een laag doordrenkte lange vingers in. Roer stijfgeklopte slagroom naar smaak door uw advocaat. Schep van dit mengsel een laag op de lange vingers. Daarop weer lange vingers, dan weer advocaatroom. Bestrooi de bovenste laag advocaatroom met geroosterde, geschaafde amandelen. Zet de taart tot de volgende dag in de koelkast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden