Advocaat Abdeslam dient klacht in tegen Franse procureur

Advocaat Sven Mary staat de media te woord Beeld photo_news
Advocaat Sven Mary staat de media te woordBeeld photo_news

De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam, Sven Mary, dient een klacht in tegen de Franse aanklager François Molins. Mary beschuldigt hem van 'schending van het onderzoeksgeheim' door tijdens een persconferentie in Parijs voor te lezen uit het verslag van het verhoor van Abdeslam in Brussel.

Belgische media meldden zondag dat Mary het onaanvaardbaar acht dat delen uit het verhoor werden voorgelezen. 'Dat een Franse procureur - in een poging om de Frans onderdanen te paaien - het geheim van het onderzoek naast zich neerlegt, is een brug te ver', aldus de Belgische strafpleiter.

Molins meldde onder andere dat Abdeslam zich wilde opblazen bij het Stade de France maar dat hij op zijn schreden terugkeerde. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

De Belgische minister van Jusitie Koen Geens wilde zondag geen commentaar geven op de uitspraken van Molins. 'Het zou niet passend zijn voor een Belgische minister om commentaar te geven op een Franse procureur." Hij wees er volgens Belgische media wel op dat iedereen zich aan de regels houdt en daar valt volgens Geens ook de geheimhouding onder.

Uitlevering
Gisteren maakte Mary al bekend dat zijn cliënt niet wil worden uitgeleverd aan Frankrijk, en het gerechtelijk onderzoek in België af wil wachten. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen", aldus Mary. "Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen. We moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.''

Topterrorist of hulpje?
Lees hier een profiel van de man die tot zijn arrestatie afgelopen vrijdag een paar maanden lang de meest gezochte man van Europa was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden