Advo-coach moet corporaal imago bijstellen

De Nederlandse Orde van Advocaten wil haar corporale imago kwijt. Studenten van lagere en allochtone komaf kiezen zelden voor een baan als advocaat of rechter. Onlangs begon de orde een tweejarig project met 'advo-coaches', die het beeld onder de studenten moeten bijstellen. Aisha Akhiat, zelf advo-coach en advocate bij Krans&Van Hilten in Den Haag, vertelt.

1 Waarom kiezen weinig studenten voor de advocatuur?
"Het komt deels door vooroordelen van studenten zelf. Vaak wordt gedacht dat een student meer kans maakt met een 'goede' afkomst of als je lid bent geweest van een studentenvereniging en op hockey of tennis hebt gezeten. Het project was bedoeld voor allochtone studenten, omdat opviel dat de advocatuur nog overwegend 'blank' is. De vooroordelen over de advocatuur heersen net zo goed bij autochtone studenten uit bijvoorbeeld het arbeidersmilieu. Daarom is het project voor alle studenten. Bovendien wilden allochtone studenten niet weer in een hokje geduwd worden."

2 Wat doet een advo-coach?
"Ik heb deze week een afspraak met studenten. Ik zal vragen beantwoorden, kan bijvoorbeeld eens kijken hoe zij hun cv hebben opgesteld en ik kan zoeken naar een stageplek die bij ze past. Het is voor de studenten een eerste kijkje in de keuken, maar om echt te ervaren hoe het is zullen ze zelf een stage moeten regelen. Hier op kantoor hoop ik dat ze een breder beeld krijgen van de advocatenwereld. Advocaten zijn echt niet allemaal hetzelfde."

3 Moet de advocatuur veranderen, de student, of beide?
"Dat is lastig te zeggen. Zelf was ik brutaal genoeg om te solliciteren waar ik wilde, en heb geen vervelende ervaringen gehad. Tijdens het solliciteren merkte ik wel dat het verschil maakte of ik wel of geen foto bij mijn cv voegde. Een buitenlandse naam roept kennelijk toch een bepaald beeld op. In het begin voegde ik nog geen foto toe, ik vond dat wat ordinair. Toen ik wel een pasfoto bijvoegde, kreeg ik direct uitnodigingen. Dat is toch opvallend."

4 Het project mikt op derdejaarsstudenten. Is het niet vreemd dat zij nog niets weten van de beroepsmogelijkheden?
"Misschien, maar de vooroordelen blijven tijdens de studie bestaan als er weinig contact is met het beroepsveld. Studenten kiezen door die vooroordelen vaker voor een baan in het bedrijfsleven of bij de overheid. Met dit project willen we laten zien hoe het er in de praktijk daadwerkelijk aan toe gaat."

5 Waarom bent u advo-coach geworden?
"Ik zag de oproep langskomen in het Advocatenblad en heb me aangemeld. Het heeft bij mij namelijk ook even geduurd voor ik advocaat wilde worden. Misschien kwam dat ook wel door mijn vooroordelen. Toen ik door een baan in de financiële sector in aanraking kwam met advocaten, bleek hun werk toch erg interessant en kwam ik erachter dat het juist heel divers is. Ik wil niet dat potentieel goede advocaten weglopen door een verkeerd beeld van het wereldje."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden