Adviseur heeft banden met pillenfabrikant

Artsen mogen Prozac voorschrijven aan depressieve kinderen. Er is geen alternatief, zegt de expert, die banden heeft met de fabrikant.

Volgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar komt Prozac in onafhankelijke meta-analyses en buitenlandse richtlijnen naar voren „als meest geschikte middel voor depressie bij kinderen en adolescenten.” Buitelaar is voorzitter van de werkgroep van experts die een nieuwe behandelrichtlijn voor kinderen met depressie heeft opgesteld.

Hij weet dat Prozac zelfmoordgedachten oproept bij sommige patiënten, maar er is volgens hem geen alternatief. „Suïcidaliteit is op zich een verontrustend verschijnsel, dat ook onlosmakelijk aan depressie is verbonden. Het vraagt om een goede begeleiding en monitoring. Bij alle beslissingen moeten de gevaren van depressie worden afgewogen tegen de risico’s van behandeling.”

De depressierichtlijn voor kinderen van het Trimbos Instituut verschijnt dezer dagen. De samenstellers zeggen dat de voorschrijvend arts uitvoerig uitleg moet geven bij dit antidepressivum en dat de behandeling eventueel moet worden uitgebreid met gedragstherapie.

In de afgelopen maanden hebben patiëntenorganisaties en medisch specialisten commentaar kunnen leveren. De arts/epidemioloog Dick Bijl is niet om zijn mening gevraagd. Als hoofdredacteur van het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin volgt hij nauwgezet de wetenschappelijke publicaties rond geneesmiddelen. Over Prozac is hij niet gerust, omdat volgens hem er onvoldoende bewijs is dat het middel werkt bij kinderen.

Werkgroepvoorzitter Jan Buitelaar heeft sterke banden met de farmaceutische industrie. Informatie daarover ontbrak tot voor kort in de nieuwe depressierichtlijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil echter dat richtlijnontwikkelaars open zijn over hun banden met het farmaceutische bedrijfsleven.

Bij het concept van de richtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, dat in november vorig jaar voor commentaar is doorgestuurd aan medisch specialisten en patiëntenorganisaties, ontbraken verklaringen over de eventuele belangenverstrengeling van werkgroepleden met de farmaceutische industrie.

Het Trimbos Instituut, dat de richtlijn opstelt, heeft de belangenverklaringen pas een week geleden toegevoegd op de website, na vragen van Trouw. Volgens een woordvoerder van het instituut was dit door een fout niet eerder gebeurd.

Uit de opgave blijkt dat Buitelaar in de afgelopen drie jaar adviezen gaf aan zes farmaceutische firma’s, waaronder Eli Lilly, de registratiehouder van Prozac. De andere leden van de richtlijnwerkgroep hebben geen relaties met bedrijven opgegeven. Buitelaar kreeg ook geld voor onderzoek en lezingen van enkele bedrijven. Overigens is Prozac al lange tijd uit patent. Naast Eli Lilly brengen negen andere bedrijven merkloze versies op de markt.

Op de website van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, waar het concept-rapport ook is te downloaden, staan de belangenverklaringen er nog altijd niet, hoewel dit strijdig is met interne regels van het instituut.

Gert Siemons, directeur CBO: „Wij vinden transparantie van groot belang. Wij zijn er trots op dat wij adviseurs hebben met verschillende belangen. Ik spreek met opzet niet van tegenstrijdige belangen, want wij vinden dat mensen zonder verschillende belangen ook vaak minder weten.”

Siemons, die tot eind vorig jaar directeur was bij farmaceutisch bedrijf Scheringh Plough (Organon), is van mening dat ook in de commentaar-fase de belangenverklaringen aan concept-richtlijnen moeten worden toegevoegd.

In mei 2007 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat farmaceutische bedrijven invloed hebben op de richtlijnontwikkeling in Nederland. De inspectie pleitte er destijds voor om verklaringen in alle gevallen openbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden