'Adviesrol voor kerk bij bekeerde asielzoeker'

Beeld ANP

De ChristenUnie wil dat de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) zich voortaan laat adviseren door kerkelijke organisaties als het gaat om bekeerde asielzoekers die met de doodstraf bedreigd worden.

"Nu krijgen bekeerlingen ter controle een bijbelquizje voorgeschoteld. Als ze te veel fouten maken, wekt dat al argwaan bij de IND over hun motieven om christen te worden", weet Kamerlid Joël Voordewind.

"Door een gebrek aan kennis bij de dienst gaat het regelmatig fout en worden bekeerde asielzoekers teruggestuurd terwijl ze gevaar lopen in hun land van herkomst, zo hoor ik van advocaten."

Doodstraf
Vooral voor onderdanen van landen als Irak en Iran waar op bekering de doodstraf staat, is het van belang dat IND-medewerkers meer kennis hebben, vindt de nummer twee van de ChristenUnie.

Het is voor zijn partij dan ook een belangrijk speerpunt mocht de ChristenUnie na de verkiezingen aan de onderhandelingstafel aanschuiven.

Want hoewel het maar om "enkele tientallen per jaar" gaat, is het voor deze mensen wel een kwestie van leven of dood. Liefst zou Voordewind zien dat de IND speciaal hiervoor medewerkers opleidt, maar de dienst beperkt zich vooralsnog tot een masterclass hierover door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) eerder deze zomer, meldt het ministerie.

Verder wijst zij erop dat bekering maar één van de zaken is die meespelen bij het wel of niet krijgen van een verblijfsvergunning.

Adviesgroep
Niettemin wil Joël Voordewind dat minister Leers een adviesgroep instelt die uitzoekwerk kan verrichten. Daarin moeten mensen van de PKN en Stichting Gave, die zich inzet voor kerkelijke vluchtelingen, plaatsnemen.

"Zo'n adviesgroep doorziet óók mensen die hun bekering als smoes voor een verblijfsvergunning gebruiken. Zij zijn helemaal ingevoerd in de kerk en kunnen makkelijker de echtheid van een verhaal verifiëren, een referent checken, je voorganger controleren. Want, wie is een bekeerling? Dat is erg moeilijk te bepalen. Sommige mensen zijn op weg, nog niet gedoopt, maar wel betrokken en bezoeken regelmatig de kerk. Dat is iets anders dan mensen die twee keer naar de kerk zijn geweest en vervolgens met een doopbewijs aankomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden