Adviesraad verzet zich tegen eigen opheffing

De Rawoo, de Raad voor het wetenschappelijk onderzoek ontwikkelingssamenwerking, vecht bij de rechter het besluit aan van minister Agnes van Ardenne (CDA, ontwikkelingssamenwerking) om het orgaan op te heffen.

De raad vraagt de rechter op 5 oktober in kort geding de minister op te dragen af te zien van alle handelingen die bij de opheffing horen. De Rawoo wil dat de rechter Van Ardenne ook dwingt voldoende geld vrij te maken voor zijn werk in 2007.

Van Ardenne vindt dat de raad reeds dit jaar moet ophouden te bestaan en niet tot 1 januari 2008 de wettelijke termijn uitzit. Ze heeft begin dit jaar aangekondigd van de raad af te willen. Dat wil ze doen via een algemene maatregel van bestuur. Die wettelijke regeling staat echter volgens de Rawoo op gespannen voet met de raamwet sectorraden, die voorschrijft dat een raad telkens voor zes jaar wordt ingesteld. Nu de wet niet is aangepast, dient de zittende raad de volle periode van zes jaar vol te maken. En ook, zo vraagt de raad aan de rechter, moet de minister zich houden aan afspraken over een verlenging.

De Rawoo tracht kennis en technologie samen te brengen en de inzichten bruikbaar te maken voor armoedebestrijding in de ontwikkelingslanden. Veel ministeries hebben een dergelijke raad naast zich. De sectorraden worden geacht zich onafhankelijk op te stellen en voor wetenschappelijk tegenwicht te zorgen voor de ambtenaren.

De sectorraad ontwikkelingsamenwerking kent een bijzondere samenstelling. Van de vijftien leden, veelal hoogleraren, komen er zes uit de ontwikkelingslanden.

Nog deze zomer liet Van Ardenne per brief aan de Rawoo weten waardering te hebben voor zijn werk. De raad is volgens Van Ardenne ,,ontegenzeggelijk functioneel geweest en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het denken en handelen van de ambtenaren’’.

De Rawoo is echter niet functioneel meer, nu Van Ardenne de kennis op een flexibeler manier wenst te organiseren. Rawoo-leden zijn volgens Van Ardenne vrij om in een nieuwe constellatie hun bijdragen te leveren. Alleen trekt de minister dan wel aan de touwtjes en is zij de degene die haar eigen tegenwicht organiseert. Dat is kortweg de kritiek van veel wetenschappers die vinden dat de Rawoo, wellicht in een wat andere vorm, moet blijven bestaan.

Critici verwijten Van Ardenne tevens dat zij gesprekken over een andere vorm stelselmatig uit de weg is gegaan ondanks uitnodigingen daartoe. Van Ardenne zegt, in de brief aan de Rawoo, dat zij sinds mei vorig jaar al met de raad in gesprek is over een nieuwe overlegstructuur en houdt vast aan haar besluit de adviesraad in deze vorm voortijdig op te heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden