Adviesraad bepleit radicale koerswijziging Nederlands Israël-beleid

Een man hangt plakt een billboard van de Israëlische vlag ter gelegenheid van Israëls 65-jarige bestaan. Beeld epa
Een man hangt plakt een billboard van de Israëlische vlag ter gelegenheid van Israëls 65-jarige bestaan.Beeld epa

Op aanvraag van de Eerste Kamer, heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) vandaag een rapport gepresenteerd met een lijst aan aanbevelingen over het Nederlandse beleid inzake Israël en de Palestijnen. Nederland moet meer afstand nemen van Israël als dat land "het internationale recht blijft schenden", zo luidt de conclusie van het rapport.

redactie internet

De adviesraad meent dat de Israëlische repressie de Palestijnen ertoe zal verleiden om opnieuw geweld te gebruiken. Het huidige Israëlische beleid ten opzichte van zowel Palestijnen als dissidente Israëliërs zou op de lange termijn ook een gevaar kunnen vormen voor de democratische rechtsorde, zo luidt een van de conclusies van het rapport.

De AIV adviseert de Nederlandse regering om Israël tot de orde te roepen. "Van Israëlische kant moet op korte termijn een radicale ommekeer in het nederzettingenbeleid worden geëist", stelt het rapport. "Met het negeren van herhaalde oproepen en waarschuwingen van de internationale gemeenschap om te stoppen met de uitbreiding van de nederzettingen, roept de Israëlische regering sterke twijfel op aan de ernst van haar vredesintenties."

Volgens de AIV zijn de ontwikkelingen in de regio niet in het voordeel van Israël. Het rapport stelt dat "er rekening mee moet worden gehouden dat in de toekomst de toegenomen invloed van de Islamitische partijen (in de regio, red.) zich zal vertalen in een meer uitgesproken steun voor de Palestijnse zaak dan waarvan in het verleden sprake was." De noodzaak voor de Palestijnen om naar de onderhandelingstafel te gaan zou in de toekomst alleen maar afnemen.

In een recent verschenen rapport, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, werd gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de Arabische opstanden voor de Nederlandse positie in het Midden-Oosten. Daarin werd onder meer gesteld dat de combinatie van democratische omwentelingen in de regio én een hernieuwd Arabisch-Isräelisch conflict de Arabische regeringen ertoe kan dwingen om zich in de toekomst te distantiëren van Israëls bondgenoten. Kleine landen als Nederland en Tsjechië zouden daarbij extra kwetsbaar zijn, vanwege hun pro-Israëlische reputatie.

De AIV vindt dat Nederland maatregelen moet nemen als Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen niet verandert. "Voor de Europese Unie zou dat een beperking of bevriezing van haar betrekkingen met Israël kunnen betekenen", is het devies. De Nederlandse regering zou ook moeten overwegen om een verbod in te stellen op "importeren van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden."

Het Scandinavische land Noorwegen zou als voorbeeld moeten dienen voor Nederland, vindt de adviesraad. Dat land trad in de jaren negentig op als bemiddelaar tussen de Palestijnen en Israëliërs. Dit resulteerde in 1993 in de Oslo-akkoorden. De vreugde was echter van korte duur: in september 2000 brak de Palestijnse opstand uit, en waren de partijen weer terug bij af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden