Adviesorgaan RVS schaart zich achter vernieuwingsbeweging in de zorg

17.000 patiënten, bestuurders, beleidsmakers, gemeenteambtenaren en zorgprofessionals reageerden op de vraag: wat zou u willen veranderen aan het eigen werk en wat moeten anderen doen?Beeld anp

Vraag naar de dagelijkse ervaringen van artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals bij het maken van nieuwe regels, zegt adviesorgaan RVS.

Het lijkt wel een grote georganiseerde actie van zo’n beetje iedereen die actief is in de Nederlandse gezondheidszorg. Eerder deze week publiceerde brancheorganisatie Actiz een onderzoek over hoe zorg beter kan, kennisinstituut Vilans volgde en vandaag was het de beurt aan adviesorgaan Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Weer een rapport voor in de la?

Dat zou al te cynisch zijn. Als een officieel adviesorgaan voor de regering zich achter de vernieuwingsbeweging in de zorg schaart, krijgen de plannen, noodkreten en alarmbellen van de andere zorgorganisaties meer gewicht.

Regeltjes

De plannen van de afgelopen tijd gaan over ouderen op de spoedeisende hulp, over personeelstekorten in de wijkverpleging of gebrekkige thuiszorg door alle regeltjes. Inhoudelijk verschillen ze, maar de onderliggende boodschap is telkens dezelfde: in de gezondheidszorg dient de mens het systeem in plaats van andersom.

De bestuursvoorzitter van de RVS, Pauline Meurs, overhandigde gisteren een rapport aan de bewindslieden Hugo de Jonge, Bruno Bruins en Paul Blokhuis waaraan indirect duizenden mensen hebben meegeschreven. Want 17.000 patiënten, bestuurders, beleidsmakers, gemeenteambtenaren en zorgprofessionals reageerden op de vraag: wat zou u willen veranderen aan het eigen werk en wat moeten anderen doen? “Wat ik interessant vind”, zegt Meurs, “is dat de reacties niet gaan over stelsels veranderen. Mensen botsen tegen toegangsdrempels, ze raken de weg kwijt in de zorg en de registratielast is enorm. Dat is op te lossen met ideeën die uit de dagelijkse praktijk komen.”

Dat levert geen hemelbestormende plannen op, maar praktische en uitvoerbare tips. Zoals het idee om met een diëtist boodschappen te doen. Informatie geven in een kantoor werkt niet voor iedereen. Door een keer mee te lopen naar de supermarkt, leerde een cliënt gezond te eten, zo staat in ‘Gezien en gehoord’.

Toegankelijkheid

Al die kleine ideeën bij elkaar leiden tot een advies dat wel ingrijpende gevolgen heeft. Maak een einde aan de nauwelijks te doorgronden regels, zegt RVS. De mensen die het meeste gebruik maken van zorg zijn kwetsbare groepen, ook sociaaleconomisch. De armen dus. Zij begrijpen vaak niet eens waar ze moeten beginnen als ze hulp nodig hebben. Bij de gemeente, het rijk, de verzekeraar? Gevolg is dat ze zorg mislopen en uiteindelijk veel slechter af zijn dan nodig. Dat kost de samenleving op langere termijn ook nog eens extra geld.

Maar een gezondheidszorg die voor iedereen te begrijpen is, zonder stelselwijziging, is dat realistisch? Jazeker, zegt Meurs. Zij wijst op een eerder uitgebracht advies aan de regering over schulden. “Dat advies heet: eenvoud loont. Aan de achterkant mag een systeem best ingewikkeld zijn, zolang de voorkant waar mensen gebruik van maken maar eenvoudig is. Bij de schulden hebben we het voorstel gedaan om de zorg- en huurtoeslag niet aan burgers te geven maar rechtstreeks aan de verzekeraar en woningcorporatie. Dat scheelt al geregel.”

De zorgorganisaties zelf zijn ook al druk bezig met ‘ontregelen’. Eind januari begonnen medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen aan de zogeheten schrapweken. Zij verzamelen zoveel mogelijk overbodige regels om deze te schrappen of te verbeteren. Zo zijn er meer acties van onderaf, lokaal en nationaal. “Wij ondersteunen dat soort initiatieven, maken het verhaal groter”, zegt Meurs. Dat moet de veranderingsgolf extra kracht geven.

Lees meer berichten op Trouw.nl over de gezondheidszorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden