Advies wil boer ontzien

Boeren en tuinders moeten alsnog toestemming kunnen krijgen voor het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen die per 1 januari 2000 verboden worden. Een commissie moet beoordelen of boeren door dit verbod op landbouwgif niet financieel onredelijk worden getroffen.

Van onze redactie politiek

Dat is het advies dat een commissie onder leiding van VVD-senator Ginjaar aan het kabinet heeft uitgebracht. De aanleiding voor het instellen van deze commissie was het per 1 januari 2000 verbieden van 24 verschillende stoffen die in tientallen soorten bestrijdingsmiddelen voorkomen.

Boeren en tuinders waren hierover zeer verbolgen, omdat hierdoor de productie van bijvoorbeeld peulvruchten en groenten in gevaar zou komen. De Nederlandse boeren zouden niet meer kunnen concurreren met collega's in het buitenland.

Ginjaar stelt de regering voor om landbouwers een zogeheten 'claim op onmisbaarheid' te laten indienen op bepaalde middelen. Vervolgens zal het College voor toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) beoordelen of zij het betreffende middel mogen blijven gebruiken. Het CTB zal moeten kijken of voor een verboden middel wel een milieuvriendelijk alternatief voor handen is.

De verenigde waterleidingsbedrijven (Vewin) betreuren het advies van Ginjaar. De Vewin verwacht dat hierdoor wederom veel giftige stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen en dat vele boeren zo'n claim aanvragen.

De boerenorganisaties zijn daarentegen tevreden met het advies van commissie-Ginjaar en verwachten dat door de voorgestelde procedure producten in Nederland toch weer een toekomst hebben. De kamerfracties van CDA en VVD kunnen zich goed vinden in het voorstel. De woordvoerders van deze partijen zijn blij dat Ginjaar oog heeft gehad voor de problematiek van de boeren.

FUSIE MAG. Pakhoed en Van Ommeren mogen van de Europese Commissie fuseren. Voorwaarde is wel dat ze belangen in terminals in Rotterdam en Antwerpen afstoten. Met de fusie gaan 250 arbeidsplaatsen verloren, echter zonder gedwongen ontslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden