Advies: Verstrek preventief hiv-medicijn aan homo's

null Beeld EPA
Beeld EPA

De overheid moet homomannen een hiv-preventiemiddel aanbieden en het grotendeels vergoeden. Vooral jongeren en migranten binnen deze groep zijn nu kwetsbaar voor het virus.

In een zojuist gepubliceerd advies zegt de Gezondheidsraad dat PrEP, het middel dat beschermt tegen besmetting, naar verwachting een aanzienlijke rol kan spelen in het verder terugdringen van de hiv-epidemie. Nu worden jaarlijks nog zo'n achthonderd mensen besmet, onder wie twee derde homo's. Dat getal is al lager dan decennia terug en door betere medicijnen is hiv inmiddels grotendeels een chronische ziekte. Maar die middelen kunnen nare bijwerkingen hebben en zijn kostbaar.

Daarom kan verstrekking van PrEP de groep homomannen, onder wie er velen al extra kwetsbaar zijn, helpen en bovendien kosteneffectief zijn. Dat verwacht de raad, die voor minister Bruno Bruins de wetenschappelijke medische inzichten op een rij heeft gezet. Er is zelfs een kans dat de zorg per saldo alleen maar goedkoper wordt.

Kritiek

Het middel kreeg eerder de kritiek dat het homomannen zou aanzetten tot onveilige seksuele contacten - wie immers PreP slikt, hoeft geen andere middelen meer te gebruiken. Een proef onder Amsterdamse homomannen gaf de criticasters eerder al ongelijk. De Gezondheidsraad wijst er bovendien op dat deze vorm van onveilige seks vaak voorkomt bij jongeren en bij homo's uit een migrantengezin. Die zouden extra beschermd worden met het preventieve medicijn.

Het advies is een opsteker voor organisaties als het Aids Fonds en de actiegroep PrEPNU, die al langer ijveren voor verstrekking van het middel. Die kregen eerder de wind in de rug toen de prijs van het middel door marktwerking decimeerde naar 50 euro per maand. Omdat een besmetting wel deels de eigen verantwoordelijkheid is voor mensen, raadt de Gezondheidsraad het kabinet aan een eigen bijdrage te overwegen voor het middel.

Hoeveel besmettingen de inzet van PrEP verhindert, heeft de Gezondheidsraad niet precies kunnen berekenen. Het rapport adviseert daarom om het gebruik van het middel na vijf jaar te evalueren.

Drie jaar geleden was nog de vrees dat door PreP er minder condooms gebruikt zouden worden.

Met PrEP wordt een hiv-besmetting een uitzondering, zei de actiegroep PrePNU eind vorig jaar in deze krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden