Advies: Vergoed het liften van oogleden bij medische urgentie

Wie ernstig last heeft van hangende oogleden, moet de 'lift-operatie' weer vergoed krijgen. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland in een conceptrapport. Ruim tien jaar geleden verdween deze operatie uit de basisverzekering, omdat veel mensen hem alleen maar lieten uitvoeren om er beter uit te zien. Alleen wie bij de geboorte al last hiervan had, kreeg de operatie vergoed.

Daarmee verdween echter ook de vergoeding voor mensen die gaandeweg hun leven door hangende oogleden beduidend minder zien - en daardoor bijvoorbeeld een grotere kans lopen op ongelukken in het verkeer. Het Zorginstituut, de belangrijkste adviseur over het basispakket, stelt voor dat recht te trekken. De ingreep (die al snel uitkomt op ruim 1000 euro en dus voor veel mensen niet betaalbaar is) wordt vergoed als het ooglid - of de overhangende huid - dicht bij de pupil is gekomen: 1 millimeter of minder in ontspannen toestand.

De patiënt moet bovendien aangeven er echt last van te hebben in het dagelijks leven, alleen de klacht over 'altijd vermoeide oogleden' is niet genoeg.

Het Zorginstituut verwacht dat jaarlijks zo'n vierduizend mensen in aanmerking komen voor de operatie. Het gaat nog om een concept-rapport: na bespreking met experts moet dat uitmonden in een advies aan minister Edith Schippers (volksgezondheid). Die hakt uiteindelijk de knoop door. Drie jaar geleden liet Schippers nog weten weinig te voelen voor de vergoeding. Ze wees erop dat de diagnose 'hangende oogleden' fraudegevoelig is: wie tijdens de meting een beetje de ogen toeknijpt kan ten onrechte toch in aanmerking komen.

Het Zorginstituut is door artsen - oogartsen en plastisch chirurgen - ervan overtuigd dat ze daar niet in zullen trappen.

Besnijdenis bij mannen verdient volgens het Zorginstituut een vergelijkbare comeback. Die ingreep wordt niet meer vergoed omdat hij vaak wordt gedaan uit religieuze motieven. Er blijven echter ook mannen die om strikt medische redenen, zoals pijn bij het plassen, naar de uroloog moeten. Die groepmoet de operatie vergoed krijgen. Het gaat naar schatting om een kleine 5000 mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden