Advies: verblijfsvergunning voor mensen zonder nationaliteit

Een verblijfsvergunning, in 2007 uitgereikt aan mensen die onder de pardonregeling vielen. Beeld anp
Een verblijfsvergunning, in 2007 uitgereikt aan mensen die onder de pardonregeling vielen.Beeld anp

Mensen die zonder nationaliteit in Nederland verblijven, moeten recht krijgen op een verblijfsvergunning. Belemmeringen bij de naturalisatie tot Nederlander moeten weggenomen worden en voor staatloze kinderen die in Nederland zijn geboren moet het makkelijker worden om aanspraak te maken op het Nederlanderschap.

Redactie

Dat staat in een advies dat de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) vandaag heeft uitgebracht. Staatlozen zonder verblijfsvergunning kunnen niet terug naar eigen land omdat ze dat niet hebben. In Nederland kunnen ze zonder recht op verblijf geen aanspraak maken op allerlei voorzieningen. Daardoor worden ze 'teruggedrongen in de marges van de samenleving', schrijft de ACVZ.

Staatlozen kunnen na drie jaar in Nederland de Nederlandse nationaliteit krijgen, maar dit stuit op problemen omdat de procedure om vast te stellen wie staatloos is, niet deugt, vindt de ACVZ. Staatlozen moeten bij een aanvraag voor naturalisatie ook documenten overleggen die zij niet hebben, zoals een paspoort of een geboorteakte.

Daarom zou er een goede procedure voor vaststelling van staatloosheid moeten komen. Een vreemdeling die deze heeft doorlopen hoeft dan bij het aanvragen van het Nederlanderschap geen documenten meer te tonen.

Voor kinderen die hier geboren zijn, zou geen verblijfsvergunning meer nodig moeten zijn als ze willen opteren voor de Nederlandse nationaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden