Advies: stel nieuwe NS-dienstregeling jaar uit

(Novum) - De plannen van de NS voor volgend jaar zien er voor de reiziger niet goed uit. Daarom moet de nieuwe dienstregeling voor 2007 met een jaar worden uitgesteld. Dat stellen de verenigde consumentenorganisaties dinsdag in een advies over het spoorboekje voor volgend jaar. Met ingang van januari zouden passagiers onder meer langer onderweg zijn en vaker moeten overstappen.

De balans tussen de plussen en minnen van de NS-plannen slaat negatief door, stellen de organisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Onder meer de Consumentenbond, reizigersvereniging Rover en de ANWB zijn daarin verenigd. De organisaties stellen dat overstappen volgend jaar in veel gevallen 'buitensporig lang' gaat duren. Ook 's avonds en op zondagochtend gaan vanaf volgend jaar veel minder treinen rijden, stellen de organisaties.

Positief is het Locov over de vijf tot elf nieuwe stations die tot 2010 door de NS worden geopend. Ook wordt een betere spreiding van de diensten als pluspunt gezien. Sluiting van stations in Zeeland kan volgens de consumentenorganisaties echter niet door de beugel.

De NS moet bovendien meer ambitie hebben en mist de visie op verdere verbetering van de dienstregeling na 2007, stelt het Locov. De organisaties denken dat de NS meer tijd nodig heeft om de 'onbetrouwbaarheid' aan te pakken. Het uitstellen van een nieuwe dienstregeling volgens de organisaties helpen. De NS kan dan straks met meer aantrekkelijke plannen voor de reiziger komen, meent het Locov.

Staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) en de Tweede Kamer uitten vorige week ook kritiek op de voorgestelde dienstregeling van de NS. Verschillende Kamerfracties stelden dat het aanbod van treinen kleiner wordt en dat de bereikbaarheid van steden buiten de Randstad zou verslechteren. Schultz van Haegen liet weten dat de plannen haar op enkele punten 'teleurstelden'.

De Tweede Kamer debatteert na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart verder over de plannen van de Nederlandse Spoorwegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden