Advies leraar vaak beter dan Citoscore

Leerkrachten kunnen het niveau van hun leerlingen goed inschatten. Het advies dat zij geven aan het eind van de basisschool is zelfs betrouwbaarder dan de Citotoets, concludeert de onderwijsinspectie. Driekwart van de leerlingen zit na drie jaar voortgezet onderwijs op het schooltype dat de leerkracht adviseerde.

Het schooladvies krijgt dit schooljaar nog meer gewicht. De eindtoets wordt niet langer in februari, maar pas eind april gemaakt, als leerlingen al zijn toegelaten op de middelbare school.

Over het algemeen gaan leerkrachten zorgvuldig te werk, zegt Arnold Jonk, hoofdinspecteur primair onderwijs. Wel ontbreken op een derde van de scholen duidelijke richtlijnen over de totstandkoming van het advies. Die zijn belangrijk, want 44 procent van de scholen ervaart druk van ouders om een hoger advies te geven.

Een kwart van alle leerlingen krijgt van zijn school een hoger advies dan uit de Citotoets rolde, elf procent krijgt een lager advies. Autochtone kinderen uit lagere sociaal-economische milieus krijgen vaker een lager schooladvies dan op basis van hun Citoscore verwacht mag worden. Leerkrachten nemen ook de context mee, zegt Jonk. "Hij kan denken: dit kind kan thuis weinig steun verwachten, dus laat ik wat voorzichtig zijn." Leerlingen met niet-westerse wortels blijken van zulke bedenkingen geen last te hebben: zij krijgen vaker het voordeel van de twijfel.

Voor leerlingen met gelijke capaciteiten maakt het bovendien nog steeds uit waar ze naar school gaan. Op het platteland krijgen leerlingen gemiddeld wat lagere adviezen dan in de steden, al wordt dat verschil kleiner. Daar kan nog winst geboekt worden, vindt Jonk. "In een cultuur van hoge verwachtingen presteren leerlingen beter." Leerlingen die een hoger advies kregen, halen in driekwart van de gevallen een diploma op dat hoge niveau. Eenmaal op het voortgezet onderwijs is het lastig om op te klimmen naar een hoger niveau. Van dit mechanisme zouden leerkrachten én ouders zich meer bewust moeten zijn, zegt Jonk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden