Advies: Laat vakgenoot oordelen over zelfplagiaat

Hoe kwalijk was het zelfplagiaat waar econoom Peter Nijkamp begin dit jaar van werd beschuldigd?

De hoogleraar van de Vrije Universiteit genoot wereldfaam vanwege zijn lange publicatielijst maar veel artikelen bleken grote fragmenten te bevatten uit eerder werk van Nijkamp. Kranten spraken er schande van maar zelfplagiaat bleek geen bestaand begrip. Plagiaat valt onder wetenschappelijk wangedrag, maar wie overschrijft uit eigen werk, pronkt niet met het gedachtengoed van een ander. Wel is het zo dat dit kopiëren oud onderzoek soms als nieuw voorspiegelt.

Een commissie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen brengt vandaag helderheid in dit grijze gebied tussen plagiaat en correct hergebruik van teksten of ideeën. Dit gebied verdient een plaats in de gedragscode voor wetenschappers, adviseert de commissie, maar niet in de vorm van een set regels. Terughoudendheid is geboden, er zijn zo veel grijstinten dat er geen formule is die het kaf van het koren scheidt. Alleen vakgenoten kunnen beoordelen of iets aanvaardbaar is of niet.

Het is een genuanceerd advies, oordeelt Luc Soete, rector van de Universiteit Maastricht. "Het bevat duidelijke kritiek jegens de media die Nijkamp beschuldigden na software-analyse van zijn publicaties. Dat is onzorgvuldig, oordeelt de commissie. Alleen vakgenoten kunnen dit hergebruik wegen."

Dat wil niet zeggen dat hij het advies als een rehabilitatie van Nijkamp ziet. "Daar is het nog te vroeg voor. De commissie-Zwemmer onderzoekt de publicaties van Nijkamp. Dit advies biedt die commissie een prima leidraad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden