Advies: Laat rood vlees, maar met name vleeswaren staan

Vleeswaren verhogen de kans op darmkanker. We moeten ze daarom niet meer eten, adviseert een internationaal panel van voedingsexperts.

 • verdieping / Hoe dodelijk is een plakje berlinerworst?
 • Champignonpaté, filet américain, Billy-worst: werp er nog maar eens een blik op, want van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mogen we onze tanden er niet meer in zetten. Deze stichting voor de preventie van kanker heeft gisteren een wetenschappelijk rapport gepubliceerd waarin het consumenten aanraadt om vleeswaren, en ook worstjes, voortaan te vermijden.

  De reden daarvoor is dat 30 tot 50 gram vleeswaren per dag al voldoende zou zijn om de kans op darmkanker met 10 tot 20 procent te verhogen. In het rapport komen wetenschappers tot die conclusie op basis van grote, langlopende bevolkingsonderzoeken, waarin de voedingsgewoonten van mensen nauwkeurig zijn bijgehouden.

  Al sinds de jaren negentig is er discussie over het gevaar van rood vlees, zoals biefstuk, karbonades en lamsbout. Van dergelijk vlees is volgens de samenstellers van het rapport steeds duidelijker geworden dat het de kans op darmkanker verhoogt, met zo’n 30 procent bij een consumptie van 100 gram per dag. Vleeswaren lijken nog schadelijker dan rood vlees. Omgerekend naar 100 gram per dag zouden ze het risico met 70 procent verhogen.

  Daarom oordeelt de stichting strenger over vleeswaren dan over rood vlees. Van die laatste categorie dienen we de consumptie te beperken tot 500 gram per week; vleeswaren zouden we volledig aan de kant moeten schuiven.

  Dit harde oordeel behoeft enige nuancering, meent Sandra Bausch, epidemiologe en voedingskundige bij TNO. „In de jaren tachtig vonden onderzoekers van TNO en de Universiteit Maastricht ook in Nederland een verband tussen vleeswaren en darmkanker. Dit schreven zij toe aan kankerverwekkende nitrosamines in het vlees. Sindsdien zijn deze stoffen drastisch teruggedrongen, en na verloop van tijd bleek de verhoogde kans op darmkanker vrijwel geheel verdwenen.”

  Mogelijk blijft er op den duur dus ook niets over van het risico dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds nu meldt; het zou een soort na-ijl-effect kunnen zijn uit de periode dat er nog op grote schaal nitrosamines in de vleeswaren zaten. Maar voor hetzelfde geld blijft het risico in stand. In dat geval is er volgens Bausch des te meer onderzoek nodig. Want een permanent risico zou betekenen dat er in vleeswaren, behalve nitrosamines, misschien andere schadelijke stoffen zitten waar we nog geen weet van hebben.

  Samenvatting van het rapport in het Nederlands

  WCRF

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden