Advies kunstraad: vormgevingsinstituut naar Amsterdam

Van onze kunstredactie

De Raad voor de Kunst doet dit voorstel in een brief aan minister D'Ancona van cultuur. De voorkeur van het adviescollege gaat naar de hoofdstad uit vanwege het gunstige culturele en economische klimaat, de aanwezige opleidingen en instellingen op het gebied van de vormgeving en de relatie met de doelgroep. Aantrekkelijk blijkt ook het aanbod om het instituut in de Beurs van Berlage te vestigen. De Raad noemt dit een 'uitgesproken sterk' gebouw.

Het adviesorgaan is minder te spreken over de inzet van de gemeente Amsterdam; de twee andere gegadigden, Rotterdam en Den Haag, kwamen veel gemotiveerder over. "De laatstgenoemde gemeente tast dieper in de buidel, maar daar staat tegenover - en de raad tilt daar zwaarder aan - dat Rotterdam een overtuigender visie heeft."

Kritisch is de raad over het feit dat Amsterdam financieel niets over leek te hebben voor het vormgevingsinstituut. Afgelopen maandag hielp de hoofdstad dat misverstand echter uit de wereld. Zij liet de minister van cultuur weten dat zij de Beurs van Berlage gratis ter beschikking wil stellen. "Een vorstelijk aanbod" , aldus de voorlichtster. Zij gaat er van uit dat Amsterdam hiermee aan de voorwaarde van een financieel plan voldoet. Hoeveel geld de gemeente feitelijk bijdraagt aan de vestiging van het instituut, kan zij nog niet zeggen.

Cadeau

"Ik ben jarig vandaag, wat een feestelijk cadeau" , is de eerste reactie van de directeur van de Stichting Dutch Form, Marjan Unger. Samen met Fleur Gieben van de Stichting Amsterdam Kunstenstad nam zij het initiatief tot een actie om het Vormgevingsinstituut naar Amsterdam te krijgen. Die is niet van invloed geweest op de besluitvorming van de Raad voor de Kunst die al eerder was afgerond. Maar het bijeenroepen van het draagvlak was volgens Unger nuttig voor de toekomst.

De gemeente Amsterdam wil de Stichting Dutch Form, die sinds drie jaar bestaat en de bekendheid van Nederlandse vormgevers in binnen- en buitenland moet bevorderen, in de beginfase van het nieuwe Vormgevingsinstituut een hoofdrol laten spelen. Unger zegt geen claim te leggen op het instituut. De voorgestelde lokatie van de Beurs van Berlage noemt ze "een plek met allure, die zeker in de beginfase van het instituut goed kan zijn."

In Rotterdam was de teleurstelling gisteren groot over de tweede plaats. Guus Bakker, medewerker van de Rotterdamse Kunststichting, zei het idee te hebben 'de tien kilometer met een halve seconde verschil te hebben geschaatst.' Hij hoopt dat de minister het aanbod van Amsterdam nog niet hoog genoeg vindt. In Rotterdam zou het Vormgevingsinstituut worden gevestigd in een nieuw te bouwen gebouw op een steenworp afstand van het museum Boymans-van Beuningen.

Den Haag is woedend over het advies. Hans Pars, assistent wethouder Economische Zaken: "Dit oordeel valt onder de afdeling 'onbegrijpelijkheden'. Wij voelen ons in het strafbankje gezet, omdat ons culturele klimaat niet aantrekkelijk genoeg zou zijn. Daardoor zijn we zonder pardon aan de kant gezet. Blijkbaar had de raad een beter beeld van het klimaat in Amsterdam." De gemeente Den Haag denkt erover minister D'Ancona te vragen of zij ook zo'n negatief beeld heeft van de hofstad. Daar waren drie historische panden in het centrum in de aanbieding.

'Toevallig'

Kritiek heeft Pars ook op de lobby van de gemeente Amsterdam: afgelopen maandag kwam zij pas met een eindbod. "De raad vraagt of Amsterdam er nog een schepje bovenop wil doen, en 'toevallig' is het voorstel al onderweg. Bij die procedure zet ik grote vraagtekens."

Volgens A. Nicolai, algemeen secretaris van de Raad voor de Kunst, heeft het laatste bod van Amsterdam geen invloed gehad op de beslissing. "Hoewel Den Haag en Rotterdam meer werk hebben gemaakt van hun presentatie en met goede ideeen kwamen, koos de raad al eerder voor Amsterdam. Voor ons gaf de doorslag wat de stad als stad te bieden heeft. We keken door de plannen heen."

Minister D'Ancona beslist op korte termijn over de vestigingsplaats van het Instituut voor de Vormgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden