Advies: krijgsmacht heeft zeker 3,3 miljard per jaar extra nodig

Leopard tank. Beeld BELGA
Leopard tank.Beeld BELGA

De Nederlandse krijgsmacht heeft tussen de 3,3 miljard en 5,7 miljard euro per jaar extra nodig. Momenteel kan de krijgsmacht nauwelijks iets uitrichten, als het tot een geweldsescalatie zou komen bij de grens met Rusland of in het Midden-Oosten. Dat stelt de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviescollege van de regering, in een nieuw rapport.

In een interview in De Volkskrant zegt Alfred van Staden, vicevoorzitter van de AIV, dat een sterkere krijgsmacht nodig is vanwege de "instabiele situatie rond Europa". Hij vindt de huidige situatie 'onhoudbaar', en noemt de Nederlandse krijgsmacht een 'light army'.

"Bij een krachtmeting met Rusland is de kans zeer groot dat je zware pantsereenheden tegenover je ziet en dat zou betekenen dat je buitengewoon kwetsbaar bent", aldus Van Staden. De AIV pleit er daarom voor dat de tanks die in 2011 werden afgedankt, weer aan het leger worden toegevoegd. "Als je denkt aan operaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dan is het ook handig dat je kunt escaleren".

De AIV concludeert in het rapport dat er een 'Deltaplan krijgsmacht' moet komen. De AIV pleit voor een geleidelijke verhoging van het defensiebudget van circa 1,1 procent van het bruto binnenlands product tot 1,6 procent. Daarmee zou Defensie de beschikking krijgen over 3,3 tot 5,7 miljard euro extra per jaar.

Voor Defensie staat voor dit jaar rond de 8 miljard euro op de rijksbegroting. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert onderhandelt nu over meer geld voor de krijgsmacht. Het kabinet moet voor 1 mei de begrotingsplannen naar Brussel sturen. In mei of juni komt Hennis met een toekomstvisie over verdere groei.

De AIV velt verder een hard oordeel over het Nederlandse buitenlandbeleid, onder meer ten aanzien van Rusland. "Rusland is niet langer een partner, maar een tegenstander", aldus Van Staden, "Maar de Nederlandse regering lijkt zich bij monde van minister Koenders over te geven aan de gedachte dat de relatie over twee of drie jaar wel weer eens business as usual kan zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden