Advies: geef Engelse les al in groep 1

De kinderen die nu in groep 1 zitten, solliciteren in 2032 voor het eerst, verwacht staatssecretaris van onderwijs Dekker. Beeld Thinkstock

Al in groep 1 van de basisschool moeten leerlingen Engelse les krijgen. Dat staat in het advies dat donderdag is gepresenteerd door het Platform Onderwijs 2032. Ook moeten scholen zich veel meer richten op leerlingen individueel. "Het is belangrijk dat leerlingen diepgaand leren: niet van alles een beetje, maar meer van minder."  

"Wil Nederland de positie in de top drie van de wereld behouden, dan moet onderwijs toekomstgerichter worden'', zegt voorzitter Paul Schnabel. "Het is belangrijk keuzes te maken over de inhoud van het lespakket. Heel zwart-wit gesteld: je gaat niet naar school om Triviant te winnen. Je moet op school dingen leren die relevant zijn voor jouw toekomst.''

Engels is daar een goed voorbeeld van. De taal is onmisbaar om toegang te krijgen tot de wereld en moet daarom vroeg worden aangeleerd, aldus het platform.

Een tweede moderne taal, zoals Frans, Duits of Spaans, hoeft niet voor iedereen verplicht aangeboden te worden, zegt het platform. "Al kan het leren van een tweede (of derde) vreemde taal wel een zeer waardevol keuzeonderdeel zijn."

Hoe belangrijk bijvoorbeeld Duits kan zijn, beschrijft Quirijn Visser vandaag in Trouw, in een reportage over de Achterhoek. Kinderen krijgen daar les in Duits, om zo uiteindelijk een grotere kans te maken op de Duitse arbeidsmarkt. "Winterswijks toekomst lijkt zorgelijk", schrijft Visser. "Deze krimpgemeente ligt in Nederlands perspectief ver van het economisch hart, de Randstad. Maar als kinderen de hele schoolcarrière tweetalig opgroeien, kantelt het perspectief."

Sollicitatiebrieven
Niet alleen Engels wordt als verbeterpunt voor het onderwijs aangeduid. Ook wiskunde en taalvaardigheid moeten hoog in het vaandel blijven staan, aldus het onderwijsplatform. Vooral de praktische toepassing van die vaardigheden is van belang. Kinderen moeten daarom in de les al sollicitatiebrieven schrijven, of leren omgaan met geld.

Een derde aspect is het invoeren van lessen over 'burgerschap' in de kern van het onderwijsprogramma, aldus het platform. Scholen zijn verplicht vakken over mensenrechten, culturele samenwerking en rechtskennis te geven, maar vinden het vaak moeilijk om dat in de praktijk te brengen. Het platform is het ermee eens dat niet vaak duidelijk is wat burgerschap inhoudt. "De overheid moet daarom de kern van burgerschap concreet gaan beschrijven."

De smartphone kan ook niet meer uit het klaslokaal worden verbannen. In een tijd vol digitale vernieuwing is 'computational thinking' is nauwelijks te overschatten. "Het is van belang deze vaardigheden nog nadrukkelijker bij leerlingen te ontwikkelen", aldus het platform.

#onderwijs2032
Het Platform Onderwijs 2032 verzamelde voor het advies de afgelopen maanden ideeën uit de hele samenleving. Iedereen kon meedenken, onder andere via social media met de hashtag #onderwijs2032. Deze term werd gekozen omdat de kinderen van nu in 2032 voor het eerst solliciteren.

Het platform heeft over de ideeën nagedacht en een plan uitgewerkt. De komende zes weken gebruikt het platform om het advies te toetsen bij leraren, leerlingen, schoolleiders, ouders, ondernemers, bestuurders en maatschappelijke en culturele organisaties. Aan het einde van het jaar gaat het advies naar het kabinet.

Kijk hieronder een video hoe Engels in groep 1 in de praktijk te brengen is.

Vroeg-vreemdetalenonderwijs
Van de 6649 basisscholen bieden er 1100 vroeg-vreemdetalenonderwijs (vvto), schrijft redacteur Quirijn Visser vandaag in Trouw. Daarvan is 90 procent Engels. Het Rijk heeft veertien basisscholen toestemming gegeven in sterkere mate meertalig te zijn, zoals tijdens gym. Naar verwachting volgen er veel meer. De cijfers komen van instituut EP-Nuffic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden