Advies: Geef Diane-35 pil niet aan nieuwe patiënt

De Diane-35 pil.Beeld afp

Huisartsen kunnen de acne-pil Diane-35 voorlopig beter niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal een aanbeveling van die strekking in de komende dagen publiceren.

Een verbod op de pil, zoals Frankrijk heeft aangekondigd, lijkt CBG-voorzitter Bert Leufkens nog niet verstandig. "In mei verwachten we resultaten van Europees onderzoek, die hopelijk meer duidelijkheid geven. Maar het lijkt mij nu dat we in onze aanbeveling moeten aanraden dit medicijn voorlopig niet uit te schrijven voor nieuwe patiënten, omdat het risico vooral bij het begin van het gebruik verhoogd lijkt te zijn."

Leufkens reageert op het nieuws, zaterdag in Trouw, dat inmiddels niet één, maar tien sterfgevallen in de afgelopen 25 jaar mogelijk te maken hebben met dit medicijn. Minister Schippers van volksgezondheid liet vrijdag de Tweede Kamer al weten dat ze de Diane-35 niet uit de schappen kan halen; dat is aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Ook wilde zij een Europees onderzoek naar het medicijn afwachten.

In haar brief sprak Schippers nog over twee mogelijke sterfgevallen. De acht extra meldingen die zaterdag via deze krant bekend werden, zijn voor de minister aanleiding zich opnieuw te buigen over de Diane-35. De Kamer ontvangt deze week een nieuwe brief van Schippers. Haar woordvoerder wil nog niet zeggen wat daarin staat. Het is goed denkbaar dat de nieuwe aanbeveling van het CBG ook door Schippers zal worden aangehaald in haar nieuwe brief.

Nadat vorige maand het overlijden van een jonge, gezonde Diane-gebruikster bekend werd, regende het meldingen bij het Lareb, het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert. Van de bijna honderd meldingen ging het in negen gevallen om overlijden, meestal na trombose en longembolie - de bijwerkingen die ook eerder werden gemeld. De oudste melding is van 1987.

De Diane-35 werkt vooral bij ernstige acne en mag officieel niet worden voorgeschreven als anti-conceptiemiddel. Toch zijn er 160.000 gebruiksters en Leufkens vermoedt dat dit medicijn toch vaak voor geboortebeperking wordt gebruikt; bijvoorbeeld omdat een acne-medicijn wel door de ziektekostenverzekering wordt vergoed en anti-conceptie niet meer.

Voor zover nu bekend, is Diane-35 niet gevaarlijk voor vrouwen die het medicijn al geruime tijd slikken. Hun wordt aangeraden bij twijfel de huisarts te bezoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden