Euthanasiewet

Advies: euthanasie bij dementie is toegestaan

Een rechtbanktekening van de euthanasiezaak waarin een verpleeghuisarts zich moest verantwoorden voor de euthanasie op een patiënte.  Beeld ANP
Een rechtbanktekening van de euthanasiezaak waarin een verpleeghuisarts zich moest verantwoorden voor de euthanasie op een patiënte.Beeld ANP

Net als de rechter vindt ook de advocaat-generaal dat een verpleeghuisarts die euthanasie toepaste op een vrouw met dementie, niets te verwijten valt.

Euthanasie op ouderen met vergevorderde dementie is toegestaan als ze een geldig verzoek hebben ingediend toen ze nog helder van geest waren. Dat zwaarwegende advies gaf de advocaat-generaal gisteren aan de Hoge Raad. Artsen hoeven niet in alle gevallen te proberen nog over de euthanasie te communiceren met wilsonbekwame patiënten.

Het advies aan het hoogste rechtscollege was nodig nadat het Openbaar Miniserie (OM) in cassatie was gegaan tegen de uitspraak in een spraakmakende euthanasiezaak. In die zaak had een verpleeghuisarts euthanasie toegepast op een 74-jarige vrouw

met dementie. Zij was wilsonbekwaam, gaf geen eenduidige signalen dat ze dood wilde, maar had eerder wel een wilsverklaring opgesteld waarin stond dat zij niet meer wilde leven als zij in het verpleeghuis terecht zou komen.

De rechter oordeelde eerder dit jaar dat de arts zorgvuldig heeft gehandeld. Daarvóór had de tuchtrechter de arts een berisping gegeven omdat de wilsverklaring niet duidelijk was. Een hogere tuchtrechter vond een berisping te zwaar en zei dat de verpleeghuisarts beperkt verwijtbaar heeft gehandeld. De rechter en nu dus ook de advocaat-generaal vinden niet dat er verwijtbaar is gehandeld.

Nieuwe visie

Voor de betrokken arts was de strafzaak al afgerond. Het OM was niet uit op een straf, maar wil een uitspraak van het hoogste rechtscollege om meer duidelijkheid te krijgen over de manier waarop de euthanasiewet moet worden uitgelegd. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat de Hoge Raad zich over deze wet gaat uitspreken. 

Artsenfederatie KNMG werkt aan een nieuwe visie en verwacht die in de loop van volgend jaar te publi­ceren. De Hoge Raad besluit waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 of het advies wordt overgenomen.

Lees ook:

OM kwam in actie in euthanasiezaak door onrust onder artsen

Het Openbaar Ministerie kwam mede tot de beslissing om een arts voor euthanasie te vervolgen door de grote onrust onder artsen zelf. Dat zegt Rinus Otte, lid van het college van procureurs-generaal in een interview met Trouw.

Een huiveringwekkend voorbeeld van euthanasie

Er zijn artsen die het onjuist vinden dat de verpleeghuisarts voor de rechter moest verschijnen. Dat is een vreemde opmerking, omdat euthanasie bij wet is geregeld. Het is dan onbegrijpelijk dat het OM er niet op zou mogen toezien of de wet wordt overtreden, schrijft columnist Bert Keizer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden