Advies: Draai bezuinigingen op cultuur deels terug

De bezuinigingen in de cultuursector kunnen niet per 1 januari 2013 worden ingevoerd. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. Gisteren werd dat advies gepresenteerd. Zijlstra heeft beloofd te zullen nadenken over eventueel uitstel.

De staatssecretaris moet enkele maatregelen terugdraaien om de cultuursector geen onherstelbare schade op te laten lopen, stelt de Raad voor Cultuur in het advies. Zo moet volgens de Raad de btw-verhoging op theaterkaartjes worden teruggedraaid. Andere bedrijven in het recreatiewezen blijven op het lage btw-tarief van 6 procent, en 'dat is scheef', stelt de Raad.

De Raad voor Cultuur heeft met onverhulde tegenzin een advies afgegeven over hoe Zijlstra 125 miljoen euro kan bezuinigen op de kunstensector. Het kan, maar daarmee, zegt de raad, wordt 'het culturele leven schraler, de drempel voor bezoekers hoger en ontstaat er onmiskenbaar schade'.

Zeker tweehonderd topmusici zullen hun baan verliezen, er zullen dertig procent minder Nederlandse films worden gemaakt. Theater- en muziekgezelschappen moeten zichzelf in andere vormen opnieuw uitvinden, musea zullen hun deuren een of meer dagen per week moeten sluiten, theater- en dansbezoekers moeten verder reizen en de toegangsprijzen zijn hoger.

Het is, zo schrijft de Raad, een drogreden dat het kabinet zegt dat ze kunst wil teruggeven aan de burgers, omdat uit onderzoek blijkt dat slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking kunst als elitair ziet.

De Raad voor Cultuur maakt zich in het advies aan de staatssecretaris ook hard voor het in stand houden van de Cultuurkaart. Met die kaart kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs 15 euro besteden aan onder meer theater, bioscoop en museum. De kaart speelt volgens de raad een onmisbare rol in de opvoeding van jongeren.

De totale bezuiniging in de cultuursector bedraagt 200 miljoen euro. De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris over 125 miljoen. Zijlstra heeft de overige 75 miljoen zelf al ingevuld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden