Advies: Blijf weg uit Randstad tijdens top in maart

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, na de briefing over de uitgebreide veiligheidsmaatregelen tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag Beeld anp
Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, na de briefing over de uitgebreide veiligheidsmaatregelen tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den HaagBeeld anp

Tijdens de grote nucleaire topconferentie die eind maart in Den Haag wordt gehouden kunnen mensen de hofstad en de regio rond Schiphol beter mijden. Dat advies heeft Rijkswaterstaat gegeven tijdens een briefing over de maatregelen op het ministerie van buitenlandse zaken.

Redactie

De Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in het World Forum in Den Haag wordt de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. Er komen 58 wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Obama. Verder worden er 5000 delegatieleden en 3000 journalisten verwacht.

De top zal omgeven zijn met ongekende veiligheidsmaatregelen. Per dag worden 13.000 agenten ingezet, vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar, aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. Awacs-vliegtuigen van de Navo zullen het luchtruim bewaken.

Luchtverdediging
Het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk zal tijdelijk weer militair terrein worden en fungeren als vliegbasis voor onder meer Apache-gevechtshelikopters, transporthelikopters en helikopters van de politie. Ook zal Defensie luchtverdedigingsapparatuur plaatsen langs de kust, en marineschepen laten patrouilleren. Voor de operatie worden ruim 3000 militairen en circa 3000 marechaussees ingezet.

Op de vliegbases in Volkel en Leeuwarden zullen F16-jachtvliegtuigen paraat zijn om vliegtuigen te onderscheppen die op dat moment niet in het Nederlandse luchtruim mogen komen. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegtuigen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk, zei Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag hoeft volgens Schoof vooralsnog niet te worden aangepast. De dreiging blijft substantieel. Maar als het nodig is, kan Nederland zelfs de grens met buurlanden sluiten. De overheid kan die maatregel nemen als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat er "potentieel gewelddadige groepen" naar ons land komen die de veiligheid van de top kunnen bedreigen.

Grote verkeershinder
"We zijn goed voorbereid", zei Schoof. Om de top veilig en ongestoord te laten verlopen, zijn tal van zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. De overheid heeft daarbij volgens Schoof gezocht naar een balans tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en een ongestoord doorgaan van het maatschappelijk leven. Maar "hinder is onvermijdelijk, zeker bij vervoer over de weg".

Rijkswaterstaat spreekt van "zeer ernstige verkeershinder" voor weggebruikers rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook in de Bollenstreek en rond Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk en de Haarlemmermeer moeten rekening worden gehouden met ingrijpende verkeersmaatregelen, zoals wegafsluitingen.

Rijkswaterstaat probeert wel "de overlast zoveel mogelijk te beperken", aldus directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers. Het advies van de organisatie voor de periode rond de top is: "Kom liever niet naar de Randstad. Als je toch moet, ga dan buiten de spits. Als je toch in de spits moet, reis dan met de trein. En als je toch met de auto gaat, houd dan rekening met ernstige hinder."

Voor Den Haag zelf betekent de top veel overlast, maar ook grote voordelen voor de hofstad, zei wethouder Peter Smit. De wereldtop "bevestigt en versterkt de positie van Den Haag als internationale stad van vrede en recht", aldus Smit. In deze sector werken ongeveer 25.000 mensen, die in en rond Den Haag wonen en er hun inkomen uitgeven. Dat levert ongeveer 2 miljard euro per jaar op, becijfert hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden