Advies: biomassa niet gebruiken voor brandstof

(Novum) - Biomassa kan beter in stroom worden omgezet en niet als directe vervanging van benzine en diesel dienen. Dat meldt het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) op basis van eigen onderzoek. Het rapport is dinsdagmiddag aan het Europees Parlement gepresenteerd.

Met de presentatie van het rapport ging ook een hoorzitting gepaard, die georganiseerd was door PvdA-Europarlementarier Dorette Corbey. Tijdens die zitting, die tot dinsdagavond duurt, geven verschillende wetenschappers en belanghebbenden hun visie op het gebruik van duurzame biobrandstoffen. Volgens Corbey komt de hoorzitting precies op tijd. "Want de komende twee maanden moet de nieuwe wetgeving worden vormgegeven." De Europese Commissie presenteerde in januari plannen voor energie en klimaat.

Het rapport van het MNP, een onafhankelijke organisatie die de gevolgen van overheidsbeleid voor milieu en natuur onderzoekt, waarschuwt voor hogere voedselprijzen en toename van uitstoot van broeikasgassen. Het rapport adviseert kansen te grijpen op het gebied van nieuwe transporttechnieken. Zo noemt het bureau rijden op waterstof en elektrische auto's en het ontwikkelen van nieuwe technieken.

Biomassa wordt gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. Samen met wind, water en zon is biomassa verantwoordelijk voor meer dan de helft van de duurzame energieproductie in Nederland. Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden