Advies: Alerter op terrorist

DEN HAAG - Nederland kan en moet er meer werk van maken om vreemdelingen die zich bezighouden met terroristische activiteiten, niet toe te laten of uit te zetten. Zo zou de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) alerter moeten zijn en relevante informatie verplicht door moeten geven aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Dat stelde de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) gisteren in een advies aan minister Nawijn van vreemdelingenzaken en integratie. De commissie doet 21 aanbevelingen om via het vreemdelingenbeleid het huidige nationale actieplan voor terrorismebestrijding en veiligheid te verbeteren.

Er moet vooral meer worden gedaan aan preventie. Zo zou iedereen die op een visum of voor een langer verblijf naar Nederland wil komen, al in hun eigen land moeten worden gecontroleerd.

Daartoe zouden alle vreemdelingen tijdens de aanvraag een vragenlijst moeten invullen, die vervolgens op inconsistenties wordt gecontroleerd.

De commissie wil ook dat Nederland risicoprofielen opstelt, zoals in Canada. Bepaalde groepen vreemdelingen zouden op grond van specifieke zaken, waaronder nationaliteit, geslacht en leeftijd, bijzondere aandacht moeten krijgen van de immigratie-autoriteiten.

In Canada worden zo jaarlijks enkele honderden mensen geweigerd, omdat zij niet veilig worden geacht.

De commissie erkent dat hierdoor spanning ontstaat tussen het recht van het collectief op veiligheid en de individuele rechten op privacy. Die persoonlijke rechten moeten en kunnen binnen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens blijven, vindt de commissie.

Minister Nawijn zegt in een reactie het ACVZ-advies te zullen bestuderen. Volgens hem zijn al veel zaken in gang gezet waarvoor de commissie pleit.

Zo werken de lidstaten van de Europese Unie aan harmonisering van het visumbeleid en de ontwikkeling van een vingerafdruksysteem.

Ook komt er meer informatieuitwisseling tussen IND en AIVD en worden de zogenoemde 1F-units uitgebreid om oorlogsmisdadigers en mensensmokkelaars op te sporen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden