Advies aan alle ouderen: Breng een zonnegroet

Soms denkt Agnes de Vos dat ze te naïef is voor deze wereld. De Vos, columniste in het weekblad Kerk in Stad van de protestantse gemeente Groningen, vraagt zich af of het misschien aan haar ligt dat er zoveel 'scheve situaties' bestaan. Ze ziet het ook in haar eigen omgeving: 'Mensen die jarenlang hun best gedaan hebben als werknemer komen op straat te staan. Hoeveel jaar moet u nog tot uw pensioengerechtigde leeftijd? Jammer dan, er is hier geen werk meer voor u. Maar we moeten wel allemaal langer doorwerken, ons een slag in de rondte solliciteren en gemotiveerd en creatief blijven."

Ja, signaleert oud-hoogleraar sociale geneeskunde Doeke Post in Christelijk Weekblad, de oudere zit in de hoek waar de klappen vallen. Ook Post ziet een scheve situatie: overal wordt gezegd dat de zorg te duur wordt doordat mensen steeds ouder worden en meer zorg nodig hebben, maar de kostenstijging komt volgens hem juist door de steeds geavanceerdere medische technieken. "Ook in ons land zijn er tekenen dat de solidariteit met ouderen, die steeds meer zorg nodig hebben, onder druk staat. Zij moeten een veel grotere eigen bijdrage gaan betalen voor hulp in een verzorgings- of een verpleeghuis. Mensen moeten hun spaargeld weer gaan aanspreken om de zorg te betalen. (...) Ouderen voelen het als een straf dat ze eerst hun spaargeld moeten gaan opmaken. Hebben ze daarvoor zuinig geleefd?"

Post heeft nog een voorbeeld van achterstelling van ouderen. "En dan nog de discussie over het basispakket. Mensen die meer gebruikmaken van de zorg zouden minder voorzieningen moeten kunnen krijgen uit het basispakket, zo stond in een beleidsstuk van het Centraal Planbureau. Dat stelt dat mensen met een lager inkomen meer gebruik van de zorg maken. Dat geldt ook voor ouderen. Er moet dus een pakket komen waarin minder zorg wordt vergoed. Men betaalt immers vaak ook wat minder premie. De solidariteit in de zorg is hiermee helemaal uit beeld geraakt. Onvoorstelbaar dat dit in ons land op zo'n manier aan de orde wordt gesteld."

Waarom dat zo onvoorstelbaar is? Omdat hier volgens Post onze beschaving op het spel staat. "Niet leeftijd bepaalt wat mensen aan zorg krijgen, maar de behoefte die ze eraan hebben. En is het nog altijd niet zo dat de mate van beschaving van een maatschappij kan worden afgelezen aan de zorg die wordt besteed aan zieken, zwakken en ouderen?"

Een vraag die Post niet aan de orde stelt, komt wel aan bod in Charisma. In de jongste editie van het pinksterblad lezen we het derde deel van een reeks artikelen over het ontstaan van ziektes. Hoe kan het dat mensen ziek worden en blijven? Er zijn, in de woorden van wijlen pinkstervoorganger Derek Prince, "geestelijke blokkades die de oorzaak kunnen zijn dat genezing in ons leven en lichaam uitblijft". Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een 'vloek'. Uit een boek van Prince citeert Charisma een checklist om na te gaan of er een vloek op je rust. De signalen zijn: 1 - Een geschiedenis van emotionele zwakte of instorting in je familie. 2 - Herhaalde of chronische ziekte, vooral erfelijke ziekten (het kenmerk van een vloek is dat die van generatie op generatie overgaan). 3 - Herhaalde miskramen en vrouwelijke problemen, 4 - Mislukking van huwelijken en vervreemding in families. 5 - Aanhoudend financieel tekort. 6 - Een brokkenmaker of pechvogel zijn. 7 - Een geschiedenis van zelfmoord en onnatuurlijke dood in de familie.

Dat alles kan je bijvoorbeeld overkomen als je een valse godsdienst aanhangt. "Als je betrokken bent of bent geweest bij de vrijmetselarij, dan ben je per definitie onder een vloek - en niet alleen jij, maar ook je familie en nakomelingen."

Behalve uit de buurt blijven van vrijmetselarij, zijn er ook meer lichamelijke manieren om gezond te blijven, vertelt Yoga Magazine ons. "Ouderen krijgen last van hun rug, artrose of een afnemende spiermassa", dat kan het tijdschrift voor gezondheid, spiritualiteit en lifestyle niet ontkennen. Maar er is een remedie: de 'Zonnegroet 65+'. "Heeft het zin om op je tachtigste nog met yoga te starten? Nou en of! De Canadese docente Carole Morency gaat vele serviceflats langs en leert de bewoners een aangepaste Zonnegroet, die het lichaam op alle niveaus stimuleert. Probeer maar uit!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden