Advertenties voor 'gratis' ringtones misleidend

(Novum) - De Reclame Code Commissie (RCC) heeft zes klachten gegrond verklaard die de Consumentenautoriteit eind vorig jaar indiende wegens misleidende internetreclames voor ringtones. De klachten hebben betrekking op advertenties voor 'gratis' ringtones, terwijl het in werkelijkheid om een betaald abonnement ging. De reclames werden onder meer geplaatst op websites die zich op kinderen richten, meldt de Consumentenautoriteit donderdag.

De RCC stelde dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat de ringtone 'gratis' is, omdat de consument vast blijkt te zitten aan een betaald abonnement. De vermelding dat het om een abonnement gaat en welke kosten daarmee waren gemoeid, zou onderaan de pagina in kleine, grijze lettertjes staan. Daarnaast vindt de commissie het verwerpelijk dat op de kinderwebsites niet duidelijk wordt gemeld dat het om een advertentie gaat.

De RCC kon donderdagmiddag nog niet zeggen op welke adverteerders en websites de klachten betrekking hebben. De Consumentenautoriteit kon evenmin uitsluitsel geven over de betrokken partijen.

De Consumentenautoriteit is blij met de uitspraak van de commissie. "In 2008 willen wij bereiken dat aanbieders van sms-diensten zich onthouden van misleidende reclames die ertoe leiden dat consumenten, en in het bijzonder kinderen, ongewild een overeenkomst voor sms-diensten aangaan", zegt directeur Marije Hulshof. "Deze uitspraak is een belangrijk signaal aan aanbieders van ringtones dat deze manier van reclame maken ontoelaatbaar is."

De aanbieders van de ringtones zijn niet verplicht om de reclames door deze uitspraak aan te passen. "Voor een afdwingbare uitspraak moeten consumenten naar de rechter", zegt een RCC-woordvoerder. "Ik weet wel dat de adverteerders met elkaar in gesprek zijn om regels op te stellen voor reclames." De advertenties waarop de uitspraken van de RCC betrekking hadden, zijn volgens de woordvoerder aangepast.

De uitspraken over de zes klachten werden onder meer vorige maand en in december gedaan. In twee zaken is door adverteerders inmiddels beroep aangetekend. De RCC behandelt die op 22 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden