Adventkapel

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Adventkapel in Huis ter Heide.

Het eerste dat opvalt
Naast het feit dat de viering op zaterdag plaatsvindt, is ook het aanvangstijdstip opmerkelijk: 11.10 uur. Alsof hele uren niet bestaan. De Adventskerk trekt een gevarieerd publiek: uit alle windstreken, van alle rangen en standen, jong en oud. Zo bestaat het bandje dat de vrolijke Jezusliederen begeleidt onder anderen uit een jonge Afrikaanse ritmesectie en twee grijze ouderlingen op de klarinet. ('Zijn naam is wonderbaar. Jezus is mijn Heer. Hij is een Heer zo groot.')

Praktische punten
De dienst wordt geleid door een ouderling. Hij heeft het nog niet vaak gedaan en dat is te merken. Zo laat zijn microfoontechniek te wensen over en verslikt hij zich in Johannes 3, vers 18 ('Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon'). Als hij de volgorde van de woorden in dit lastige vers definitief kwijt is en zacht gegrinnik te horen is, begint hij gewoon opnieuw.

De preek wordt verzorgd door een gastpredikant: dominee E.H. de Raad. Bijna had een verraderlijke aanval van jicht ('broeders en zusters, dan zwelt de enkel gevaarlijk op') zijn komst naar Huis ter Heide onmogelijk gemaakt, maar gelukkig had hij nog een paar oude, uitgelopen schoenen in de kast staan, waardoor hij toch de deur uit kon. Deze mededeling wordt begroet met een enthousiast 'Prijs de Heer'.

De dominee buigt zich over de vraag wie Jezus nou eigenlijk gedood heeft. Na een tocht langs vele oudtestamentische boeken en nog meer nieuwtestamentische citaten, blijkt dat wij zelf daar schuldig aan zijn door de zonden die wij als mensen hebben begaan. Dit antwoord kleurt de viering wel een beetje.

Is er iets voor kinderen?
Jazeker. In de viering is plek ingeruimd voor een spontaan vraag- en antwoordspel tussen een daartoe aangewezen vrijwilliger en aanwezige kinderen naar aanleiding van een catechetisch thema. Jammer alleen dat door het ontbreken van een microfoon de overige aanwezigen in het ongewisse blijven over de strekking van dit stichtende verhaal. Omdat ze zo goed geluisterd hebben, krijgen de kinderen een Bijbelse kleurplaat en wat snoep. Hierna zijn ze een tijdje zoet.

Is er een collecte?
Er zijn er zelfs twee. Maar let goed op, want ze komen tegelijkertijd! Twee zakjes aan één stok. Het is dan handig de portemonnee al gereed te hebben. De voorganger vraagt na de collecte aan de Heer om de gulle gevers te zegenen: 'Ook zij die giraal geld hebben gestort'.

Reden om niet te gaan?
Als u op zoek bent naar stilte, dan bent u bij de Zevende-dags Adventisten aan het verkeerde adres. De viering is levendig en af en toe zelfs rommelig. Er wordt wat gekletst, kinderen lopen heen en weer en naast mij zit iemand te internetten op zijn iPad. Dat leidt wel af. Ook al bezoekt hij vooral Bijbelse sites.

Reden om wel te gaan?
Het is een publieksvriendelijke viering. Bijbel of liedboek meenemen hoeft niet, want de teksten zijn te lezen op overvloedig aanwezige videoschermen. De preek van de gastpredikant wordt verduidelijkt met tekeningen die je vroeger wel zag bij de 'EO Kinderkrant'.

Het heeft wel wat om op zaterdag naar de kerk te gaan. Na anderhalf uur bidden en zingen en een stevige preek, kun je de supermarkt met zijn snelverkeer van opdringerige consumenten veel beter aan.

Adventkapel Amersfoortseweg 18 Huis ter Heide

Eredienst elke zaterdag 11.10 uur.

Wereldwijd, protestant
Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten (dat is de officiële naam, maar ook de kortere benaming Adventkerk wordt vaak gebruikt) is een protestantse kerk die ontstond in het midden van de negentiende eeuw. De kerk is een wereldwijde beweging met twintig miljoen leden. In Nederland zijn er 55 kerken en vijfduizend gedoopte leden onder wie Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Tros-presentatrice Antoinette Hertsenberg. Zevende-dags Adventisten doen veel aan Bijbelstudie en vieren de zaterdag (de bijbelse 'sabbat') van vrijdagavond tot zaterdagavond als hun wekelijkse rustdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden