Adrian de Groot Ruiz 'Nederlandse kinderboeken vond ik goed, de literatuur minder'

Wat bent u voor lezer?
"Het kost me altijd heel veel tijd. Als een boek iets met me doet, heb ik daar allerlei gedachten en gevoelens over, en daar wil ik dan over nadenken, dingen uitzoeken, zelf wat opschrijven. Zo doe ik er vaak lang over."

Welk boek scoort bij u hoog?
"Boeken waarin een historische werkelijkheid vermengd wordt met een zekere mystiek. 'Het labyrint der eenzaamheid' van Octavio Paz bijvoorbeeld, over de identiteit van Mexicanen in de Verenigde Staten in de jaren vijftig. Heel mooi is ook 'Regina' van Antonio Velasco Piña, over de studentenrevolte in Mexico in 1968."

Mexicaanse literatuur dus?
"Mijn moeder is Mexicaanse en ik ben ook in Mexico geboren. Ik ben pas op mijn vijfde naar Nederland gekomen. Maar ik lees nu meer Engelse literatuur dan Mexicaanse. Jonathan Safran Foer bijvoorbeeld, geweldig: 'Everything is Illuminated' heb ik in één keer uitgelezen, zonder te slapen. Gelukkig is dat een vrij dun boek."

Geen Nederlandse literatuur?
"In Nederland vond ik de kinderboeken heel goed: 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman, 'Torenhoog en mijlenbreed' van Tonke Dragt. Toen ik op een gegeven moment overging naar de romans, vielen me die eigenlijk tegen. Toen heb ik een tijd veel minder gelezen."

U bent econoom en houdt zich bezig met hoe mensen beslissingen nemen. Welk boek op dat gebied is goed, ook voor niet-vakgenoten?
"Hm, het meeste op mijn vakgebied is behoorlijk droog. 'A Course in Game Theory' van Osborne en Rubinstein heeft mijn denken wel beïnvloed. Als je iets wilt veranderen, moet je niet zozeer kijken naar morele drijfveren, maar naar andere prikkels.

Verreweg de belangrijkste motivatie voor mensen om iets te doen of te laten, is wat de buren doen: als die zonnepanelen op het dak hebben, willen zij het ook. Dat is helemaal niet verwerpelijk, het is gewoon realiteit."

Welk boek zou iedereen moeten lezen?
"'Liefhebben, een kunst, een kunde', van de Duitse psycholoog en filosoof Erich Fromm.

Het laat zien dat liefde niet iets is wat je overkomt, maar iets wat je dóet en ook veel moet oefenen. Net als pianospelen: het vergt aandacht en ook discipline.

Dat boek is voor mij persoonlijk belangrijk geweest en ik geef het vaak cadeau aan vrienden met liefdesverdriet. Goed oefenen, dan komt het altijd goed."

Adrian de Groot Ruiz (1983) is econoom, blogger voor de Huffington Post en medeoprichter van de TruePriceFoundation, een organisatie die ervoor pleit in de prijzen van producten ook kosten voor zaken als vervuiling en arbeidsomstandigheden mee te wegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden