Adolf van Nassau ligt begraven in Oldenburg

Historicus uit Groningen overtuigt universiteiten van zijn theorie

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Wordt na bijna 450 jaar duidelijk waar het lichamelijk overschot van Adolf van Nassau, de jongere broer van Willem de Zwijger, is gebleven? Geschiedenisleraar/historicus Lammert Doedens uit Groningen denkt dat hij een eeuwenoud raadsel heeft opgelost. Volgens hem ligt de man die sneuvelde in de Slag van Heiligerlee in de grafkelder van de Lamerbitikirche in Oldenburg.

Doedens heeft de universiteit van Göttingen, Groningen en Oldenburg van zijn theorie overtuigd. De Duitse universiteit, zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze adellijke familie, laat zelfs binnenkort DNA-onderzoek doen naar een stoffelijk overschot dat ooit bij een verbouwing onverwacht tevoorschijn kwam. Dat DNA zal worden vergeleken met dat van Katherina van Nassau, een zus die in Arnstadt ligt begraven.

Adolf kwam op 28-jarige leeftijd om het leven bij het Groningse dorp Heiligerlee toen het daar in 1568 het tot een confrontatie kwam tussen de legers van Willem van Oranje (onder leiding van de andere broer, Lodewijk) en de Spaanse koning Filips II. Historicus Fruin noemde deze slag de start van de Tachtigjarige Oorlog en de geboorte van de natie. De nauwe band tussen het nieuwe land en de Nassau-dynastie werd volgens hem bezegeld met het eerste bloed van deze familie. Adolf van Nassau wordt genoemd in het vierde couplet van het Wilhelmus.

Tot nu toe namen de meeste historici aan dat het lichaam van Adolf terecht is gekomen in een grafkelder in Emden in Noord-Duitsland. Maar zeker daarvan is niemand. Archieven geven geen uitsluitsel en bij herhaaldelijke opgravingen in de kelder zijn zijn resten niet gevonden. Daardoor bleef de laatste rustplaats van deze Nassau honderden jaren een mysterie.

Toch stelde de plaatselijke FDP-fractie een half jaar geleden nog voor om voor Adolf een plaquette in de Grote Kerk aan te brengen. In Emden bevindt zich wel een harnas, pronkstuk van het museum, dat van Adolf zou zijn geweest. Een DNA-test moet daarover ook uitsluitsel geven. Dat harnas is te bezichtigen in de expositie 'Speurtocht naar Graaf Adolf van Nassau' in het Universiteitsmuseum in Groningen die vandaag opent. Deze zaak lijkt op die van Richard III in Engeland wiens resten drie jaar geleden na een lange zoektocht werden ontdekt onder een parkeerterrein in Leicester.

de Verdieping 4 Adolf terecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden