ADO laat Temmink barsten

ADO Den Haag -PSV werd zaterdag bij 0-2 gestaakt op last van burgemeester Deetman. Een primeur in Nederland. Een tijdelijke onderbreking wegens kwetsende spreekkoren bleek slechts olie op het vuur.

DEN HAAG - Met ruim tachtig minuten op de klok blaast René Temmink op zijn fluitje. Hij maakt een gebaar richting de kleedkamers. 'Hamas, Hamas, Temmink aan het gas', dat op de lange noordtribune met Haagse supporters weer opborrelde, is voor de scheidsrechter de reden het duel stil te leggen. De gang van Temmink richting de catacomben wordt begeleid met het zingen van 'hoerenjong' en het schreeuwen van verwensingen en scheldwoorden. Ze komen ook van de keurige hoofdtribune.

De 'afkoelingsperiode' zorgt niet voor rust. Het blijkt olie op het vuur. Tientallen Haagse supporters verlaten hun tribune en melden zich bij de ingang van het vak met PSV-fans. Daar ontstaat rumoer. ADO-supporters proberen ook de deur tot de bestuursruimte te forceren. Als burgemeester Deetman door de commandant van politie op de hoogte wordt gesteld van de dreigende escalatie verbiedt hij het uitspelen van de wedstrijd. Het 'openbare orde-en veiligheidsprobleem' is de reden van het definitieve staken, aldus Deetman.

Temmink maakt na afloop duidelijk dat hij nog lang heeft gewacht met het onderbreken van de wedstrijd. In een overleg tussen de gemeente Den Haag, ADO en PSV is volgens hem vorige week afgesproken dat het nieuwe protocol van de KNVB over spreekkoren 'met iets meer rek' zou worden uitgevoerd. ADO zou bij kwetsend gezang proberen de gemoederen te sussen door een oproep van de speaker of door het draaien van harde muziek.

Wat er zaterdag ook gezongen wordt - 'Temmink is de hoer van PSV', 'Mark van Bommel, je moeder is een hoer' - de speaker en de boxen in het stadion zwijgen. Temmink wacht vergeefs op ingrijpen. Dat bevestigt hij later. ADO heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Na 77 minuten geeft de arbiter zelf een signaal naar de vierde official langs de lijn. De oproep om op te houden met de spreekkoren wordt met gejoel en nieuw gezang begroet.

Temmink: ,,Toen ik liet omroepen dat de maat vol was, waren alle grenzen al overschreden. De oproep hielp niet. Het werd nog erger en zo massaal naar mij dat ik dacht: hier leen ik mij toch niet voor? Op deze manier gaat de mooie voetbalsport kapot door een stelletje idioten.” Al voor aanvang was de stemming in het stadion grimmig. De ruiten van drie bussen met PSV-supporters waren bij het binnenrijden van Den Haag vernield door stenengooiers. De Eindhovenaren zongen over 'Haagse joden' en dat werd beantwoord met 'kankerboeren'. De 'provocaties' uit het PSV-vak waren Temmink niet ontgaan. ,,Ik zal dat meenemen in mijn rapportage.”

De gevolgen voor ADO Den Haag zullen drastisch zijn. Na de thuiswedstrijd tegen Ajax op 12 september ontstond veel ophef over de spreekkoren die toen vooral tegen de vriendin van Rafael van der Vaart waren gericht. Burgemeester Deetman en scheidsrechter Haverkort kregen destijds het verwijt dat er niet afdoende was ingegrepen. Het leidde tot een aangescherpt protocol van de KNVB en de clubs. Spelen zonder publiek of puntenaftrek zijn daarin als mogelijke straffen opgenomen.

Naar aanleiding van het duel met Ajax heeft de aanklager van de KNVB ADO een schikkingsvoorstel gedaan: twee wedstrijden zonder publiek. Nu het duel met PSV is gestaakt zal de nieuwe straf nog zwaarder zijn. Puntenaftrek zou ADO sneller richting degradatie kunnen helpen; volgens velen misschien de beste oplossing voor de terugkerende problemen in het Zuiderpark.

De verslagenheid bij de thuisclub is na afloop groot. De club voelt zich behalve schuldige óók slachtoffer. Als er ergens een daad gesteld moest worden, was het natuurlijk in Den Haag. Voorzitter Ruurd de Boer van de raad van commissarissen verwijst naar de ontvangst van ADO bij Ajax ('te slecht voor woorden'). ,,Het is onterecht om dit probleem alleen op het bordje van Den Haag te schuiven”, zegt De Boer.

Hij gelooft 'heilig' dat er een oplossing te vinden is. TNO doet momenteel samen met ADO onderzoek naar het produceren van 'anti-geluiden'. Die apparatuur zou in het nieuwe stadion moeten komen. De Boer: ,,We maken nu al opnames van de supporters. Misschien moeten we ook gaan liplezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden