ADO Den Haag zoekt naarstig naar een uitweg

Club heeft vertrouwen in Chinese eigenaar en geldschieter nog niet verloren, maar KNVB-curatele dreigt

'Ping ping plies' luidde de tekst op het spandoek dat vorige maand in het stadion van ADO Den Haag hing bij de wedstrijd tegen Willem II. De Chinese eigenaar Wang heeft zich ondanks deze aansporing in steenkolenchinees nog niet geroepen gevoeld om de beloofde 3,7 miljoen euro over te maken naar de club die hij vorig jaar voor tien miljoen kocht.

ADO stevent daardoor af op een acuut tekort van 1,3 miljoen euro en verwacht onder curatele van de KNVB te komen. Als het Chinese geld uitblijft, komt de club op z'n vroegst in februari al in de problemen bij het betalen van de salarissen. De club zoekt inmiddels naarstig naar een oplossing met Wang, maar bekijkt ook andere opties. Welke dat zijn, wilde de club gisteren nog niet zeggen.

Wang ontbrak als eigenaar van 98 procent van de aandelen van de club gisteren wederom op de aandeelhoudersvergadering. "Hij heeft wel laten weten dat hij volgende week in Europa is, maar we moeten nog maar zien of dat klopt", zei wethouder Tom de Bruijn tegen Omroep West. De gemeente Den Haag is naast de vereniging HFC de enige aandeelhouder naast Wang.

De club heeft het vertrouwen in Wang nog niet verloren. Er is regelmatig contact en ook voor de aandeelhoudersvergadering van gisteren stuurde hij een afbericht. "Hij heeft de afgelopen tijd ook meerdere redenen gegeven waarom het geld er nog niet is", zei woordvoerder Ronald van der Geer. "Daar kan ik verder niet op ingaan, maar die redenen vonden wij plausibel. We hopen hem volgende week hier te spreken. Anders is het ook een optie om zelf naar China te gaan."

De directie van ADO praatte gisteren niet alleen met de licentiecommissie van de KNVB, maar ook met directeur Bert van Oostveen. Dat gesprek was er vooral op gericht om te kijken hoe de bond de club zou kunnen helpen. Van Oostveen gaat in elk geval contact opnemen met de Chinese bond in een poging uit de huidige impasse te komen.

Zakendoen met Wang blijkt eigenlijk al vanaf het begin een hachelijke onderneming voor de Haagse voetbalclub. Bij de overname door Wangs bedrijf United Vansen was het ook al een half jaar wachten op de tien miljoen euro die aan de vorige eigenaar Mark van der Kallen betaald moest worden.

De Chinees Lui Jian Hong stapte gisteren uit de Raad van Commissarissen na een jaar lidmaatschap waarin hij geen enkele keer was komen opdagen. "Ik weet niet eens of deze man wel bestaat", zei medecommissaris Ton Rutgrink eerder op een persconferentie. Volgens ADO is Hong om persoonlijke reden afgetreden en is er geen sprake van een terugtrekkende beweging van kamp-China. Naast Rutgrink bestaat de RvC nu nog slechts uit Martin Jol, Dolf Segaar en de ondoorgrondelijke eigenaar Wang zelf. De club streeft ernaar de RvC aan te vullen om te zorgen voor de benodigde expertise.

Als ADO onder curatele van de KNVB komt te staan, betekent dat onder meer dat alle uitgaven boven de 50.000 euro moeten worden voorgelegd aan de licentiecommissie. Dat vervalt weer zodra het Chinese geld binnenkomt - als dat ooit gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden